KONSERT: Orgelfestival i Stockholm och Los Angeles Guitar Quartet

Här finns inget ljud
Känd amerikansk filmmusik av bland andra Irving Berlin och Max Steiner i en konsert från Stockholms internationella orgelfestivall. Sedan en konsert med Los Angeles gitarrkvartett från Uppsala.

Gitarr och orgel handlar det om i det här programmet. På Tekniska högskolan i Stockholm finns en gammal Wurlitzerorgel som år 1926 installerades på Skandiabiografen i huvudstaden.

Där användes den några år tills ljudfilmen kom. Då fick den stå och åldras och alltmer falla ihop tills den nu blivit restaurerad och placerats i ny miljö.

Och vad ska man spela på en biograforgel om inte filmmusik? Den engelske organisten Simon Gledhill bjuder klanger från Hollywoods guldålder på 30- och 40-talen.

Och sedan gitarr! Det är den världsberömda gitarrkvartetten Los Angeles Guitar Quartet som spelar upp från årets Uppsala internationella gitarrfestival.

Det blir musik från renässans och barock till verk från våra dagar och dessutom ett alldeles speciellt extranummer: en mycket personlig tolkning av ett av barockens mest nynnade stycken.

Stockholms internationella orgelfestival och Uppsala internationella gitarrfestival 2017.

1. Musik från Hollywoods guldålder. Simon Gledhill, Wurlitzerorgel. Musik av bland andra Irving Berlin, Arthur Schwartz och Max Steiner.

Konsert 8/9, Reaktorhallen, Tekniska högskolan, Stockholm.

2. Los Angeles gitarrkvartett. Musik av bland andra Baden Powell, Heitor Villa-Lobos och J S Bach.

Konsert 14/10, Uppsala konsert och kongress.

Programledare: Per Lindqvist
Producent: Evert van Berkel

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.09
  Olivia Newton-John - Hopelessly Devoted To You
  Album: Grease
  Bolag: Universal Music
 • 19.23
  John Williams - Hymn To The Fallen
  Album: Saving Private Ryan
  Bolag: Universal Music