Ett avsnitt från Naturmorgon
92 min
Färska nyårslöften och fladdermössens sjukhus
Lör 29 dec 2012 kl 06:14
Ett brutet finger är ödesdigert för en fladdermus. Fältreporter Anneli Megner Arn besöker den enda plats i Sverige där vilda fladdermöss som råkar vakna mitt i vintern eller fått hål i flyghuden får hjälp... att återfå hälsan och komma tillbaka till naturen. Fladdermöss är som små hundar till sättet, väldigt sociala djur berättar Anneli som har med sig biologen och fladdermuskännaren Tom Arnbom på Värmdö nära Stockholm. Maria Westerberg plockar pinnar och visdomsord ur mossan i de värmlandska skogarna. Hon är konstnär och hennes verk förmedlar kärlek till skogens alla livsformer och magi. Men hon känner också förvivlan över kalhyggen, vägrar att förstå att det ska vara nödvändigt att göra så med naturen - hör henne i Jenny Berntson Djurvalls reportage. Eremitkräftan var rätt svar på förra veckans tävlingsfråga. Här berättar Emma Nohrén på Havets Hus i Lysekil mer om det spännande djuret. Fet, mossig och insnöad? I veckans Kråkvinkel ser vår krönikör Tina-Marie Qwiberg tillbaka på det gångna året och utfärdar nyårslöften inför det nya.

Finns det bara koltrasthanar på vintern? Var håller honorna hus? Vilka strategier för att överleva har våra småfåglar vintertid? Och hur ser egentligen hackordningen ut vid fröautomaterna? Vi får många frågor kring vintermatning av fåglar från våra lyssnare. Jan-Åke Nilsson, ekologiprofessor i Lund, har forskat på hur bl a blåmesarna bär sig åt för att klara vintern, och rätar ut en del av frågetecknen.

Svenska Artprojektet - det stora forskningsprojektet som siktar på att inventera och redovisa alla Sveriges djur och växter - fyller tio år. Strax före jul beslutade regeringen att projektets budget skall skäras ned med tio miljoner kronor, vilket kan gå ut över den hyllade bokserien Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Ulf Gärdenfors, ansvarig för taxonomiprogrammet, berättar om projektet.

Mitt under programmet dök kollegan Tomas Lindberg upp - med en kattuggla i en kartong under armen! Ugglan hade fastnat i ett träd i vingen men såg för övrigt oskadd ut. Tom Arnbom rådde oss att ge den lite vatten och sedan kontakta
www.viltrehab.se
som kan hjälpa till med kontakter till närmaste vårdare.

Programledare var Lasse Willén.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.14
    Håkan Malmberg - Naturmorgon
    Kompositör: Håkan Malmberg
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".