Ett avsnitt från Konflikt
56 min
Hur stort problem är korruptionen?
Lör 22 dec 2012 kl 09:03
Om mutor, mammon och tillväxtens pris. Korruption rör upp känslor - men är den så skadlig som det sägs? Följ med till Indien och hör om en politisk rörelse byggd på helig ilska - en ilska som vissa menar... är helt missriktad. Hör också röster från Peking, Atlanta och den lilla nordindiska byn Djassna om skinnade bönder, kinesiska avrättningar och det enorma IT-projektet som ska krossa korruptionen.

En av de absolut största frågorna i den indiska debatten har på senare år varit korruptionen. Skandalerna har varit många och landets stora antal folkrörelser har slutit upp kring frågan och med olika metoder försökt väcka opinionen och få politikerna att ta tag i problemet.

Å medan de främsta aktivisterna förra året framkallade gatuprotester genom att hungerstrejka så har har nya ledare i år valt en annan strategi. Med hjälp av sociala medier och uppmärksammade presskonferenser där man anklagat högt uppsatta personer inom den indiska eliten för korruption har man lyckats engagera nya delar av det indiska samhället. Detta arbete kulminerade för några veckor sedan när antikorruptionsrörelsens eget parti Aam Aadmi lanserades.

Konflikts Kajsa Boglind var på plats i centrala New Dehli när Aam Aadmi höll sitt första möte.

Men alla är inte lika övertygade om att ett nytt argt parti är det bästa sättet att komma åt korruptionen. Och är den ens så skadlig som antikorruptionsaktivisterna hävdar?

Konflikts Kristian Åström ringde upp en annan röst i den indiska debatten - TT Ram Mohan, professor i finansekonomi vid handelshögskolan i Ahmedabad å flitig skribent i Indiens ledande affärstidning, The Economic Times. Han oroar sig mindre för själva korruptionen och mer för att frågan om den håller på att bli alltför politiserad.

Också i grannlandet Kina har korruptionen hamnat på den politiska agendan sedan ett antal skandaler orsakat ovanligt stor folklig vrede. I år efter år efter år har forskare varnat för att Kinas ekonomiska utveckling snart riskerar att bromsas in på grund av den alltmer utbredda korruptionen. Men än har inte detta skett. Så hur akut är egentligen problemet. För att förstå korruptionens roll i Kina började Konflikts Ivar Ekman nysta i den stora skandal som förra året drabbade en av det kinesiska utvecklingsundrets stora stoltheter.

Men medan ekonomerna, statsvetarna å biståndsbyråkraterna funderar på dom stora, övergripande frågorna - om huruvida korruptionen är förkastlig, ett nödvändigt ont, eller till och med kan fungera som ett smörjmedel för ett lands ekonomiska utveckling - så finns det en form av korruption som på det mänskliga planet är en otvetydig katastrof. Det är den vardagskorruption som drabbar miljontals, ofta redan fattiga människor i Kina, Indien och i många andra länder runt om i världen.

Konflikts Kajsa Boglind begav sig till den lilla byn Djassna i södra Rajastan där den indiska staten försökt lindra den svåra fattigdomen, men inte alltid lyckats särskilt väl.

Så hur ska man då kunna minska fattiga människors utsatthet för korruptionens elände? Ny teknik är något som många forskare - och numera den indiska regeringen - sätter sin tilltro till. Landet har gett en av sina mest framgångsrika IT-entreprenörer i uppdrag att genomföra ett enormt, ID-projekt som många indier hoppas på sikt ska få bukt med korruptionen. För första gången i historien ska var och en av Indiens 1.3 miljarder invånare kunna identifieras - och därmed också kunna hävda sina lagstadgade rättigheter, oberoende av godtyckliga lokala tjänstemän. Projektet förkortas ADHAR och Konflikts Lotten Collin besökte ett av dess kontor i New Delhi.

Programledare: Ivar Ekman
Producent: Kajsa Boglind

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".