Judisk vistradition i ny tolkning och Selma Lagerlöfs klassiker Jerusalem på scen

54 min

Möt den jiddisch-sjungande klezmer-artisten Louisa Lyne, aktuell med sin tredje skiva. Dessutom: Clara Schulmanns musik på ny skiva; Selma Lagerlöfs klassiker Jerusalem på scen och Luleå får ny scen för dans.

Sångerskan och artisten Louisa Lyne och bandet Di Yiddishe Kapelye har sin utgångspunkt i klezmer och judisk folkmusik - nu är de aktuella med sitt tredje album, Lust. Lousia Lyne är gäst i P1 Kultur.

I helgen hade Selma Lagerlöfs klassiker Jerusalem premiär på Helsingborgs stadsteater. Vad berättar pjäsen idag? Samtal med kritiker Malena Forsare.

Efter nästan 25 års väntan har Norrbotten fått sin första fria scen för dans och samtida cirkus. Det är den fria gruppen Dansinitiativet i Luleå som nu öppnat dörrarna till en före detta industrilokal som byggts om och anpassats för dans och cirkus. P1 Kultur har varit där.

De senaste åren har tonsättaren Clara Schulmann fått ett uppsving. På fredag 13 september är det 200 år sedan hon föddes - samtidigt är hennes musik aktuell på 23-åriga pianisten Isata Kanneh-Masons debutskiva. Samtal med Sara Norling, P2.

Den chilenska nobelpristagaren och poeten Gabriela Mistral har avradikaliserats för att passa som nationalhelgon, samtidigt försöker en ny tid göra henne till symbol för mer rebelliska och normbrytande drag. Dan Jönsson reflekterar i dagens essä över hennes liv och litteratur.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.07
  Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye - S'nemt A Nar (It Takes A Fool To Remain Sane)
  Album: S'nemt A Nar (It Takes A Fool To Remain Sane)
  Bolag: MaestroMusic
 • 13.14
  Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye, Jenny Nilsson - A MOL IZ GEVEN
  Album: A MOL IZ GEVEN
  Bolag: MaestroMusic
 • 13.41
  Clara Schumann, Isata Kanneh-Mason, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Holly Mathieson - Piano Concerto in A Minor, Op. 7: 1. Allegro maestoso
  Album: Romance – The Piano Music of Clara Schumann
  Bolag: Decca Music Group Ltd.
 • 13.45
  Isata Kanneh-Mason - Clara Schumann: 3 Romances, Op. 11 - 2. Andante - Allegro passionato
  Album: Romance – The Piano Music of Clara Schumann
  Bolag: Decca Music Group Ltd.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista