Att leva med Selma Lagerlöf. Anna-Karin Palm gjorde det i fem år

54 min

Samtal om biografin om Lagerlöf, "Jag vill sätta världen i rörelse". P1 Kultur handlar också om Jan Kjaerstads roman "Berge", filmen "Could this be you?" och schweizaren Robert Walsers sista steg.

Hon är något av ett monument, författaren och nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Hon var både folkkär och världsberömd och hon försökte förändra världen. En av grundfrågorna för henne handlade om människans godhet. Hur får man syn på människan bakom monumentet? Och vem ser man då? Nu kommer en omfångsrik biografi över Selma Lagerlöf, skriven av Anna-Karin Palm.

Jan Kjaerstads senaste roman "Berge" handlar om ett brutalt mord på fem personer i den norska vildmarken. Mattias Berg har läst och tycker att den är ett mästarprov.

P1 Kultur gästas också av filmregissören Agnieszka Lukasiak som vill undersöka vilka handlingar som driver människor att begå extrema våldshandlingar i sin nya film "Could this be you?".

Dagens OBS-essä handlar om den den tyskspråkiga schweiziska författaren Robert Walser, som föddes 1878 och dog 1956. Han tillbringade en stor del av sitt liv på mentalsjukhus och skrev mikroskopiska texter i blyerts som man först långt senare förstod var litterära verk. Niklas Qvarnström tecknar ett porträtt av Walser.

Och: Anna Tullberg recenserar "Fröken Island" av Auður Ava Ólafsdóttir.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Anna Tullberg

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista