KONSERT: Kungliga filharmonikerna uruppför Daniel Börtz

117 min

Sinfonia 13 är Daniel Börtz hittills mäktigaste sinfonia med tre solister, två recitatörer och stor orkester.

Kjell Espmarks bok Skapelsen ligger till grund för Daniel Börtz "Sinfonia 13". Tio dikter ur denna bok om krig, flykt och förföljelse har Börtz valt ut, och dessa förmedlas genom tre solister och två recitatörer. Det är den fjärde av Börtz sinfonior där den mänskliga rösten finns med som instrument.

Sinfonia 13 är den sista delen i en triptyk om människan och vårt förhållande till naturen och vår planet. Den första delen är "I mörkret av röster" för kör a cappella är den första och operan "Medea" den andra.

Konserten inleds med Wolfgang Amadeus Mozarts symfoni nr 25, den som brukar kallas lilla g-mollsymfonin. Komponerad 1773 uttrycker den något litet av tidens förromantiska strömning - Sturm und Drang - och denna är tillsammans med stora g-mollsymfonin (nr 40) de enda två av Mozarts symfonier som går i en molltonart.

Solister: Johanna Rudström, mezzosopran, Daniel Carlsson, countertenor, Karl-Magnus Fredriksson, baryton, Stina Ekblad och Hannes Meidal, recitation. Kungliga Filharmonikerna. Dirigent: Patrik Ringborg.

1. Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 25 g-moll
2. Daniel Börtz: Sinfonia 13 (Kjell Espmark) uruppförande

Konsert 23 maj 2019, Konserthuset Stockholm.

Programledare: Martin Gribbe
Producent: Pierre Martin

3. Tebogo Monnagotla: Naissance du jour, Dagbräckning (2009)
Radiokören. Dir: Peter Dijkstra

Konsert 28 augusti 2009, Berwaldhallen (Östersjöfestivalen)