KONSERT: Göteborgs symfoniker och Peter Eötvös

Här finns inget ljud

I januari i år fyllde den ungerskfödde tonsättaren och dirigenten Peter Eötvös 75 år. Samma månad dirigerade han Göteborgs symfoniker i en konsert med till största delen egna verk.

Först ut är ”The Gliding of the eagle in the skies”, musik som har sin inspirationskälla i en baskisk sång. Därefter hör vi ett stycke som kanske för tankarna till traditionella transsylvanska danser. I ”Cello concerto grosso” spelar åtta cellister mot en solist, som här är den norske cellisten Ernst Simon Glaser.

Tragedin med alla de flyktingar som försökt ta sig över havet i bräckliga farkoster har berört Peter Eötvös. ”Alla namnlösa offer”, Alle vittime senza nome, är ett verk som gestaltar flykten i knappt flytdugliga båtar.

Förutom Peter Eötvös egen musik lyssnar vi också till toner skrivna av hans landsman Bela Bartok. ”Den sällsamme mandarinen” gjorde skandal när den uruppfördes i Köln 1926. Handlingen utspelar sig nämligen på en bordell, något som inte kunde accepteras på den tiden.

Som extranummer bjuder vi på en konsert från 2017 där Peter Eötvös andra violinkonsert med titeln ”Do-Re-Mi” spelas av Patricia Kopatchinskaja.

Solister: Ernst Simon Glaser, cello, Patricia Kopatchinskaja, violin.

1. Peter Eötvös:
a) The Gliding of the eagle in the skies
b) Cello concerto grosso 
c) Alle vittime senza nome 
d) Bela Bartok: Den sällsamme mandarinen

Konsert 24/1 2019, Göteborgs konserthus.

2. Peter Eötvös:
a) Violinkonsert nr 2, ”Do-Re-Mi”

Konsert 12/5 2017, Göteborgs konserthus.

Programledare: Per Lindqvist
Producent: Urban Hägglund
Musiktekniker: Bengt Pettersson