Deportees tillbaka med mer hoppfull musik och ny biografi om Alfred Nobel

54 min

Det har gått fyra år sedan popbandet Deportees senaste mörka och apokalyptiska skiva – nu är de tillbaka och det låter ljusare och hoppfullare än på länge. Dessutom: Alfred Nobel i helfigur i ny biografi.

Efter fyra års frånvaro är Umeåbandet Deportees tillbaka med skivan All Future. Bandet har rört sig från mörker och undergång till en hoppfullare ton – trots teman som psykisk ohälsa och människans svårighet att drömma om en bättre framtid. Bandets frontperson Peder Stenberg är gäst i dagens program.

Vem var egentligen Alfred Nobel? I den nya biografin Nobel Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris berättar journalisten Ingrid Carlberg om en känsligare och mer komplex person än vi har sett tidigare. Nina Asarnoj träffade författaren på Riksarkivet i Stockholm där hon tillbringat en hel del tid de senaste tre och ett halvt åren.

Dessutom: Efter Kulturnytts kulturskolegranskning – ansvarig minister Amanda Lind om nedskärningarna och kommunernas ansvar; Veckans ord enligt Jenny Teleman är "verkligheten" och i dagens essä från OBS resonerar skribenten Anna Thulin om människans behov av att börja betrakta sig själv som djur.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.15
  Deportees - Time Is The Tiger
  Album: Re-dreaming
  Bolag: Deportees
 • 13.21
  Deportees - Bright Eyes
  Album: Re-dreaming
  Bolag: Deportees