Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Vevliran, en klangrik särling och ett besök i en bystuga i spelmansriket Dalarna
Sön 13 jan 2013 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Kvällens Världens Liv bjuder musik på vevlira, detta surrande, brummande och klangrika instrument. Först den svenska trion Garizim med vevliran i högsätet, därefter den franske mästaren Valentin Clastrier... som tar vevliran in i framtiden. Världens Liv avslutar med ett besök i en varm, vänlig och fullsatt bystuga i Leksand där fiolspelmannen Leif Göras har samlat familjemedlemmar till en kväll med låtar från Östbjörka.

Vevliran ser ut som en nyckelharpa med sina knavrar men där man vevar runt ett hartsat trähjul som får strängarna brumma och locka fram de märkligaste ljud.

Garizim är en svensk trio där tonen sätts av vevliran. Ett rätt svårhanterligt instrument eftersom hartset på hjulet är känsligt för luftfuktighet och strängarna ibland lever sitt eget liv. Garizims vevlirare heter Johannes Geworkian Hellman som tillsammans med saxofonisten Elias Frigård och basisten Jordi Carrasco Hjelm improviserar över svenska och franska folkmelodier. Frankrike har en stark obruten vevliretradition. I Sverige gömmer sig gamla vevliremelodier i fiolspelmännens repertoar som Garizim förstås nosat fram. Men viktigare för Garizim är att skriva egen musik för att finna nya användningsområden för vevliran. EN musik som ofta är framsprungen ur gruppens improviserad lekar.

Det är något märkligt med vevliran. Inte bara det att den spelats i både slott och koja. Ett instrument för tiggare som blev omåttligt populärt hos överklassen under 1700-talet som fick många komponister kom att skriva verk för vevlira. Vivaldi, Mozart, Haydn för att nämna några men listan kan göras betydligt längre än så. I tidens anda attraherades man av den bondska och rustika klangen där en medeltida ljudvärld frammanas i det sträva och ytterst färgrika brummandet. Fransmannen Valentin Clastrier är en av vår tids främsta innovatörer av vevlirespel. Han letar fram varje tänkbart ljud - ibland också från sin egen röst - för att ge höjd och djup åt klangen i sitt hjulförsedda instrument. Det handlar om egna kompositioner som också här rymmer ett stort mått av improvisation. Ett glidande mellan olika luftskikt, skimrande som ett norrsken, helt ensam i kosmos.

Bonusmaterial:

Som avslutning i kvällens program gläntar vi på dörren till en bystuga i Dalarna. Hjortnäs bystuga alldeles intill Siljan i Leksands kommun. Här bjuds det låtar från Östbjörka, en liten rättviksby på ett par hundra innevånare som är osedvanligt rik på spelmanstradition. En av de stora spelmännen under 1900-talet var Göras Anders som avled 1989. Här hör vi hans son, Göras Leif, som väl flesta känner som en av musikerna i Orsa Spelmän. Leif hade till den här kvällen i Hjortnäs bjudit in några familjemedlemmar till bystugan. Förutom Leif hör vi två fiolspelande döttrar; Anna Göras och Karin Göras, brodern Lennart Göras på dragspel och mågen Gustaf Melén, fiol.

Text och presentation: Mats Einarsson

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.03
    Garizim Johannes Geworkian Hellman, Elias Frigård, Jordi Carrsco Hjelm - Bonjorno
    Kompositör: Trad, Garizim
  • 21.20
    Leif Göras Och Familjeorkestern - Stöbövalsen
    Kompositör: Göras Anders Persson
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".