En spade är en spade, men är bollen rund? David Rasmusson, Köpenhamn

3:04 min
Utrikeskrönikan fredag 20 september

Köpenhamn fredag.

Danskarna berömmer sig ofta själva för att säga som det. De menar att de kallar en spade för en spade. Det kan jag skriva under på, men samtidigt har de också en udda förkärlek för att krångla till saker, ganska rejält.

Jag ska presentera tre bevis.

Det första beviset, det danska räknesystemet, kan ni redan så det tänker jag inte lägga någon länge tid på. Ni vet att danskarna efter 20 startar med omvänd sifferföljd och efter 49 börjar räkna i tjog och halvtjog och att kronprins Frederik fyller en og halvtreds i år och att bandet Aqua hade sin storhetstid under halvfemserne.

Bevis två är kanske mindre känt.

Det danska betygsystemet har en sjugradig skala. Betygen går då från ett till sju eller A till G kanske ni då tänker? Nej, självklart inte. Det lägsta betyget danska skolungdomar kan få är såklart minus tre, sen kan man få en dubbelnolla om man är aningen bättre. Skalan fortsätter sedan med lite ojämna steg upp till toppbetyget som såklart är tolv.

Regeringen förslog i våras att man skulle införa ytterligare ett betygssteg för de elever som presterade så bra att tolv inte var nog. 14 eller 15 då kanske tänker ni? Nej, 12+ såklart.

Men det kanske tyngsta beviset är danska högsta ligan för herrfotboll, Superligan. Kanske har den fått sitt upplägg för att motivera fler fotbollsintresserade ungdomar att få tolvor i matematik och sannolikhetslära?

I Superligan spelar 14 lag och först möts alla lag två gånger, det vill säga 26 omgångar. De sex bästa lagen efter det går vidare till mästerskapsslutspelet där de möts två gånger, alltså sammanlagt tio spelomgångar och det bästa laget i den serien koras till danska mästare.

Kanske inte så komplicerat ändå, men lugn det här var bara uppvärmningen. För sen kommer nedflyttningsserien.

De åtta sämsta lagen i grundserien går till en nedflyttningsserie där de delas in i två grupper där alla möter alla i dubbelmöten. Vinnaren i den första gruppen möter därefter tvåan i den andra och omvänt i dubbelmöten och vinnarna i de mötena möts sen i ytterligare ett dubbelmöte och vinnaren i den matchen möter det sämst placerade laget på Europa league-kvalplats från mästerskapsslutspelet i ett bortamöte och vinner man det mötet tar man över kvalplatsen.

De två sämsta lagen i varje nedflyttningsgrupp möts också i dubbelmöten. De båda vinnarna i de mötena möts sen i dubbelmöten och vinnaren i den matchen klarar sig kvar i Superligan medan förloraren möter trean från andradivisionen i en kvalmatch. De båda förlorarna från det första mötet möts i dubbelmöten och förloraren där skickas direkt ned medan vinnaren möter nummer två från andradivisionen i ett kvalmöte.

En spade kanske är en spade i Danmark, men frågan är om bollen är rund?