Ett avsnitt från Stil
54 min
Winston Churchill – mannen som visste betydelsen av kall champagne och rosa sidenkalsonger (och en hel del annat)
Ons 09 jan 2013 kl 00:02
Att Winston Churchill (1874 -1965) gillade sin champagne kall, torr och gratis vet många. Men färre känner kanske till att denne brittiske politiker och Nobelpristagande författare faktiskt designade egna... plagg som han lät sy upp, en sorts allroundoverall som han ofta bar. Ännu mindre känt är kanske även att han spenderade en förmögenhet på rosa sidenkalsonger. I veckans STIL berättar vi mer om denne man med både makt, och stil.

Winston Churchill avled 1965 – 90 år gammal – men hans liv, och stil, fortsätter att fascinera. Förra året kom flera nya böcker om Winston Churchill som lyckades ge det krigsdrabbade Storbritannien mod under andra världskriget genom inspirerande tal, och brutal uppriktighet. ”Jag har ingenting att erbjuda förutom blod, hårt arbete, tårar och svett”, som han sade, i maj 1940. Men det hade han visst det.

I veckans program undersöker vi hur han lyckades bli en karismatisk ledare genom att titta närmare på just hans stil, i flera bemärkelser. Kan kanske dagens gråmelerade politiker, rädda för att sticka ut, ha något att lära av honom?

Vi har bland annat ringt upp Barry Singer, som förra året publicerade boken Churchill Style – the art of being Winston Churchill”. Han driver sedan 25 år en bokhandel i New York specialiserad på verk om, och av, Winston Churchill. Chartwell Booksellers, heter den. Han vet med andra ord en hel del om denne man.

Winston Churchill älskade även att äta middag, det var dagens höjdpunkt. Han var övertygad om att det personliga mötet – gärna under intag av mat och dryck – var oöverträffat när det gällde att främja relationer, både personliga och politiska. ”Om jag bara kunde äta middag med Josef Stalin en gång i veckan, då skulle vi inte ha några problem”, sa han. Om den middagen berättar vi programmet. Vi har även träffat den erfarne diplomaten, och numera författaren, Jan Mårtensson (hans deckare, om antikhandlaren Johan Kristian Homan, firar faktiskt i år 40-årsjubileum) som delar med sig av egna middagserfarenheter i den politiska sfären. Vi har också besökt Almgrens Sidenväveri i Stockholm för att ta reda på poängen med just siden. Varför är det så skönt att ha mot kroppen? Och så har vi mött Karl Oskar Källsner som säljer klassiska tweedkläder, sinnebilden av brittisk landsbygdsstil.

Veckans gäst är Katarina Barrling Hermansson, forskare i statskunskap vid Uppsala universitet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".