Karlsson och Ulveson i stram regi i I väntan på Godot: "Vi hade en hel lista på saker vi ville ändra. Det blev nej på allt".

54 min
Dessutom: första jurysamtalet inför Barnens bokpris, möte med Tayari Jones och en essä om hur Nietzsche missförstås av högerextremister.

I helgen gick regissörens Karl Dunérs nya uppsättning av absurdisten Samuel Becketts I väntan på Godot upp på Dramaten i Stockholm. Vår recensent Jenny Teleman gillar det och tänker på två stumfilmsstjärnor som aldrig kommer till skott. Johan Ulveson och Jonas Karlsson, det nya paret med avslutningsproblematik, besöker oss och berättar att de fick följa texten till punkt och pricka.

Nu börjar läslovsveckan i P1 Kultur! Barnradions bokpris ska delas ut och självklart är det jurymedlemmar ur målgruppen som bestämmer. Som jurymedlemmen Tove Bonde säger: Det är bättre om vi barn bestämmer för det är ju "våra" böcker. Första bok att grillas är Emma Karinsdotters Tusen stjärnors ö.

"Ett amerikanskt äktenskap" av Tayari Jones handlar om vad som händer när ena parten i ett förhållande falskeligen anklagas för våldtäkt. Viveca Bladh har träffat författarinnan vars genombrottsroman fått draghjälp av både Oprah Winfrey och Barack Obama.

Zarathustra - världens jobbigaste självhjälpsbok av världens smartaste rättshaverist. Jenny Maria Nilsson som kallar sig nietzschean kan i dagens OBS-essä konstatera att resonemangen kring Nietzsches filosofi tolkas så ytligt av politiska extremister att de begår just det filosofen tyckte illa om: att opponera sig mot en skock för att hamna i en annan.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Minna Grönfors

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.25
  Jonas Alaska - October
  Album: Jonas Alaska
  Bolag: Jansen Plateproduksjon
 • 13.41
  Arthur Conley - Sweet Soul Music
  Arthur Conley
  A Soul Collection
  Etikett: DAYL