Ett avsnitt från P2 Live Jazz
Ketil Bjørnstad och Terje Rypdal i duokonsert samt Arild Andersen trio
Tis 08 jan 2013 kl 19:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Sveriges Radio P2 Live Jazz vänder åter till sommarens jazzfestival i Ystad. Temat för dagen är Norge och vi ska få möta några smått legendariska musiker som sen sent sextiotal varit med och definierat... den nordiska jazzen. Från Sankta Mariakyrkan får vi höra pianisten Ketil Bjørnstad och gitarristen Terje Rypdal i en duokonsert som blev en mäktig och andaktsfull upplevelse. Folk satt som trollbundna i bänkarna, många blundade och en och annan tår föll. Duon har sitt ursprung i The Sea Quartet, som bildades 1994 på initiativ av producenten på det tyska skivbolaget ECM, Manfred Eicher. I den gruppen ingick även trumslagaren Jon Christensen och cellisten David Darling. Efter några år upplöstes kvartetten och Bjørnstad och Rypdal började spela på duo. En den del av kompositionerna vi får höra i kväll hänger kvar från Sea Quartettiden, liksom den övergripande musikaliska tanken, med långa melodiska och harmoniska flöden och ett romantiskt uttryck som nästan mer får en att tänka på klassisk musik än jazz. Det får vi också höra Bjørnstad och Rypdal utveckla vidare i en intervju av vår producent Johannes Lundberg.

Musiktekniker: Hans Larsson

Del två av kvällens sändning presenterar en musiker som liksom Terje Rypdal har varit en portalfigur inom nordisk jazz i över 40 år, basisten Arild Andersen och hans trio med skotske Tommy Smith på tenorsax och shakuhachiflöjt och Paolo Vinaccia på trummor. Arild Andersen är kanske mest känd för gruppen Masqualero som han ledde under 80- och 90-talen, men också för sin sammansmältning av folkmusik och jazz på albumen Arv och Sagn tillsammans med sångerskan Kirsten Bråten Berg. En stor svensk publik fick möta honom före jul med projektet Jazz i julton.

Andersens trio bjuder på en öppen ljudbild, där mycket av arrangemangen sker i stunden. Repertoaren är huvudsakligen Andersens egen, men vi får också höra trions tolkning av en folkmelodi från Jemen.

I Johannes Lundbergs intervju berättar Arild Andersen bland annat om sina egna bashjältar.

Musiktekniker: Bertil Karlsson och Bengt Pettersson

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.54
  Paolo Vinaccia, Arild Andersen, Tommy Smith - Saleya
  Kompositör: Arild Andersen
 • 21.12
  Arild Andersen, Tommy Smith, Paolo Vinaccia - Dream Horse
  Kompositör: Arild Andersen
 • 21.23
  Arild Andersen, Tommy Smith, Paolo Vinaccia - Inhouse
  Kompositör: Arild Andersen
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".