Greta Thunberg får inte fredspriset – i år: Jens Möller, Oslo

3:08 min

Utrikeskrönikan, torsdag 10 oktober 2019.

Oslo, torsdag.

Jag befinner mig i en stad i väntan, samma väntan som alltid i Oslo så här års. Vem blir det i år? I fjol blev svaret Nadia Murad och Denis Mukwege.

Frågan gäller alltså vem eller vilka som ska få Nobels fredspris.

I morgon, fredag, klockan 11 får vi veta, men enligt vadslagningsfirmorna är svaret redan givet. Greta Thunberg är skyhög favorit i år. Att satsa en hundralapp på Greta ger kanske bara runt 130 kronor tillbaka. Om hon får priset, alltså, och jag är långt ifrån så säker på det som vadslagningsfirmorna verkar vara.

I detta ligger ingen värdering av det som Greta Thunberg har presterat eller står för. Hon har fått kolossalt genomslag i en ödesfråga för mänskligheten, och parallellt med allt hot och hat har 16-åringen blivit hyllad och redan smått nedlusad med fina utmärkelser.

Däremot ser jag flera saker som talar emot att Greta Thunberg nu får det som vissa kallar världens finaste pris, Nobels fredspris. Till att börja med klimatfrågan och dess koppling till fred. Där finns olika tolkningar, men vissa experter menar att klimatförändringen knappast är direkt orsak till väpnade konflikter, åtminstone än så länge.

Jag minns för fem år sedan när en 17-årig Malala Yousafzai höll Nobeltal här i Oslo. Hon skämtade då om att hon nog är den enda fredspristagaren som är ung nog att regelbundet bråka med sina småbröder. Greta Thunberg är ännu lite yngre. Det finns de som menar att ett fredspris nu skulle kunna bli väl tungt för henne att bära på sina späda axlar.

Än viktigare än åldern är att jag tror att den norska nobelkommittén vill se att Greta Thunbergs gärning är mer än en dagslända, att hennes glöd räcker för att engagera i klimatfrågan även på sikt.

Min gissning är nu att årets fredspris går till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och att Greta Thunberg ligger väldigt bra till inför nästa år – om hon orkar och förmår att fortsätta sin kamp.

Jag kan ha fel.

Fast om 16-åringen med flätorna blir Nobelpristagare redan i år lär hennes stol stå tom vid prisceremonin här i Oslo 10 december. Då väntas nämligen Greta Thunberg vara på stort klimatmöte i Chile, och som bekant vägrar hon att flyga.

Många skulle nog kalla det ett svek om Greta Thunberg överger sin flygprincip, även om det är för att kunna ta emot världens kanske finaste pris.