Poddetik och Brecht i mörka tider

54 min
Krim-poddar har på kort tid blivit en populär form för mordhistorier och uppmärksammade kriminalfall – nu ifrågasätts etiken! Dessutom: Brechts pjäser är ständigt aktuella på teaterscenen – just nu även han själv.

Poddarnas etik har granskats under hösten av SVT:s Kulturnyheterna. Flera populära krimpoddar har kritiserats för att ha plagierat stora delar av sitt innehåll och anhöriga till mordoffer känner sig överkörda av poddarnas ofta detaljerade och explicita berättelser om de tragedier de tvingats leva med. Behövs en bättre reglering av poddarna? Samtal med pressombudsmannen Ola Sigvardsson och juristen Mårten Schultz.

Dramatikern Bertold Brecht är den politiska teaterns stora förgrundsfigur och spelas fortfarande frekvent. Igår (onsdag) var det premiär, inte för en Brecht-pjäs, men väl en föreställning om Brecht själv på Malmö stadsteater, Brecht – i mörka tider. Vad gör honom intressant idag? Skådespelaren Sven Boräng är gäst i P1 Kultur.

Just nu visas den sydafrikanske konstnären William Kentridges The Refusal of Time på Kummelholmen i Stockholm. Verket är en installation bestående av flera projektioner, en rörlig skulptur och fyra megafoner och handlar om tidens natur. Karsten Thurfjell har varit där.

Hallands konstmuseum i Halmstad var stängt för ombyggnad och renovering i tre år – nu öppnar de igen. Konstkritiker Cecilia Blomberg har varit där - hur blev det?

Hur kommer termen "havsnära" klinga i mäklarspråket i framtiden, undrar Nina Asarnoj i Veckans ord.

I dagens radioessä skriver författaren och idéhistorikern Michael Azar om att riva Berlinmuren och se historien dö.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.07
    Eliane Radigue - Kailasha
    Eliane Radigue
    Etikett: No Label