”När Gud dog”

45 min
I veckans Människor och tro ska vi prata om när Gud dog eller fördrevs av människan och inte längre är den självklara mittpunkten i vårt samhälle så som det tidigare har varit i historien.

Men hur dog Gud? Dog han i förintelselägren? Eller kanske i det sovjetiska kommunistsystemet? Dödade den patriarkaliska guden den kvinnliga i kampen om att vara den enda guden i en monoteistisk tro? Eller var det helt enkelt så som Nietzsche sa att det är vi människor som har mördat Gud?

Konsekvensen av människans fördrivning av Gud har lett till att vi i Sverige räknas som ett av de mest sekulariserade länder där endast drygt 20% av befolkningen sägs tror på en Gud. Det är inte längre Gud som står för våra beslut utan det är människan som numera är i centrum. Att göra något till Guds ära är inte längre rimligt.

 I dagens Människor och tro får vi höra leg, psykoterapeuten, teologen och katoliken Iréne Nordgren berätta om fördrivningen av den kvinnliga gudinnan. Författaren och journalisten Bernt Hermele berättar om hur överlevare från förintelsen ser på Gud. Vänsterpartisten och doktoranden i semitiska språk Sam Carlshamre delar med sig av sina kunskaper om ”De gudlösas förbund” – en ateistisk grupp i forna sovjetunionen. I programmet medverkar också filosofen Karim Jebari från Instituten för framtidsstudier som reder ut vad Nietzsche egentligen menade med att Gud är död och hur det påverkat hela vårt tänkande.