Jayne Mansfield – den smartaste sexbomben i Hollywood

55 min
I 1950-talets Hollywood var platinablont hår, stora bröst och smal midja idealet. Jayne Mansfield hade alla dessa attribut och förstod hur hon kunde använda sig av dem för att nå sin dröm – berömmelse.

Jayne Mansfield har kallats allt från "bystdrottning" till "den fattiga mannens Marilyn Monroe", men kanske framför allt "den smartaste dumma blondinen i Hollywood". Hon hade en intelligens över genomsnittet, behärskade många språk och spelade flera instrument. Men det hon drömde om var att bli en berömd filmstjärna och hon insåg att för att uppnå det behövde hon använda sig av sitt utseende.

På vägen mot Hollywood och ett lukrativt filmkontrakt tog Jayne Mansfield alla småroller hon kunde få både i film och teater. Hon deltog och vann också en lång rad skönhetstävlingar innan hennes tidiga äktenskap och graviditet satte stopp för skönhetstävlandet.

Genombrottet kom 1955 med Broadwayuppsättningen av Will Success Spoil Rock Hunter? Den blev även film 1957 med Jayne Mansfield i huvudrollen och i den spelade hon en parodi på Marilyn Monroe. Hon gjorde rollen så bra att den typen av roll nästan uteslutande blev det hon fick spela. 

Omskrivet blev också Jayne Mansfields privatliv. Hon gifte sig tre gånger och fick fem barn. Att vara både mamma och filmstjärna var något ovanligt i Hollywood vid den här tiden. Med Marilyn Monroes bortgång 1962 trodde många att Jayne Mansfields karriär skulle ta ytterligare fart, men istället kom hennes stjärna att dala. Bara fem år efter Monroe förolyckades Jayne Mansfield, endast 34 år gammal, i en bilolycka.

I veckans Stil träffar vi en kvinna som likt Jayne Mansfield också intresserat sig för skönhetstävlingar. Efter år av kritik lades Fröken Sverige-tävlingen ner 2009. Men det många kanske har missat är att en ny tävling har ersatt den. Lina Ljungberg kröntes i slutet av september till "Miss Universe Sweden". Hon reste i veckan till USA för att representera Sverige i världens största skönhetstävling. Vi har träffat henne.

Vi får också ta del av en intervju med Jayne Mansfield från när hon för första gången besökte Sverige hösten 1957. Hon var i Stockholm för att göra reklam för filmen Åh, en så'n karl! Jayne Mansfield hade ett späckat schema, men hon hann ändå med en intervju för Sveriges Radio.

Vi frågar oss också varför vi i vår tid snarare vill ha "feel bad" än 50-talets "feel good"? Ett exempel på det är den omtalade boken Three Women (eller på svenska Tre Kvinnor) av författaren Lisa Taddeo, som vi träffat. Hon reste USA runt för att ta del av hundratals kvinnors berättelser och det hon fann var långt från ett lyckligt Hollywoodfilm slut.

Veckans gäst är Johan Andreasson, illustratör, filmexpert och deltagare i podden Everdahl & Karlssons Film TV.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Little Richard - The Girl Can't Help It
  Album: The Influences Behind the Rolling Stones
  Bolag: Hoodoo Records
 • 10.04
  Little Richard - The Girl Can't Help It
  Album: Flashbacks ( 1)
  Kompositör: Bobby Troup
  Bolag: Sonet
 • 10.09
  Dodge Mukapol Chantarawong - The Colors Of Siam
  Kompositör: Dodge Mukapol Chantarawong
 • 10.34
  Brunnen - Cover Me
  Kompositör: Brunnen
 • 10.36
  Jayne Mansfield - As The Clouds Drift By
  Album: Too Hot To Handle
  Kompositör: Brodsky
  Bolag: Blue Moon
 • 10.39
  Julia Cload - The Goldberg Variations: Iv. Variatio 3. Canone All'unisono, A1 Calv.
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
 • 10.41
  Betty Grable, Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Sophia Loren, Brigitte Bardot, Jane Mansfield, Ann Margret - Mansfield & Margret, Pt. 1
  Album: Goddesses Of The Silver Screen