Franska filmande punkfans hyllar hardcorescenen i Umeå

54 min
Ett av huvudnumren på årets filmfestival i Umeå är en fransk dokumentär om hardcorescenen. Möt festivalproducenten Karin Johansson, Karin Holmgren från Umeås Hardcorearkiv och musikern Jonas Lyxzén.

Umeå filmfestival pågår som bäst med fokus på europeisk film. Men festivalen satsar också på att hjälpa lokala filmare att genom workshops lära sig av proffsen. Hör dessutom om några franska punkälskare som letat sig till Norrland för att göra en dokumentär om hardcorescenen. Joakim Silverdal är med direkt från festivalen på kulturhuset Väven i Umeå.

TRASSLIG MAKTKAMP I MARRIAGE STORY

För 14 år sedan bearbetade regissören Noah Baumbach sina föräldrars skilsmässa i filmen "The squid and the whale". Nu är han tillbaka med en vuxenblick på samma tema i den Oscarstippade filmen "Marriage story".  Karin Svensson har träffat Noah Baumbach och två av hans musor, nämligen Adam Driver och Laura Dern.

XAVIER DOLAN OM ATT KÄNNA SIG GAMMAL VID TRETTIO

Skådespelaren och filmregissören Xavier Dolan är aktuell med nya filmen Matthias & Maxime. Roger Wilson har träffat honom för att prata om alltifrån olycklig kärlek, till stora kompisgäng och våndan över att känna sig gammal i trettioårsåldern.

SKÅNSKA TEATERN SOM MOTORN I LANDSKRONAS KULTURLIV

"Skånska Teatern - en teatersaga i tre delar" på Landskrona Museum handlar om teatern som gjorde staden till sin. Skånska Teatern som fanns i olika konstellationer mellan 1973 och 2004 jobbade intensivt med publikarbete, tog ställning i politiska strider och engagerade stadens teateramatörer. Roger Wilson har träffat skådespelaren Rolf Lassgård som började sin karriär där och antikvarien Nina Persson som varit med och gjort utställningen.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Cecilia Blomberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.16
  Randy Newman - Last Critique
  Album: Marriage Story (Original Music from the Netflix Film)
  Bolag: Lakeshore Records
 • 13.31
  Refused - Rather Be Dead
  Album: Songs To Fan The Flames Of Discontent
  Bolag: Burning Heart Records/Epitaph