”Ukrainas religiösa konflikter”

45 min
Ett lågintensivt krig pågår i de östra delarna av den forna sovjetrepubliken, militärt men också existentiellt samt propagandistiskt. I veckans Människor och tro ska vi prata om Ukraina och dess religiösa konflikter.

Efter 5 år av krig i östra Ukraina och den ryska annekteringen av Krim har i den ukrainska ortodoxa kyrkan slitit sig loss från Moskvapatriarkatet för att bli fullständig självstyrande.

 Men vad tycker invånarna i östra Ukraina om splittringen av den ortodoxa kyrkan? Människor och tro är på plats östra i Ukraina för att belysa den djupa konflikten. Tusentals kyrkor måste nu välja sida mellan Moskvapatriarkatet eller Kievpatriarkatet.

 Samtidigt finns det latent mörka strömningar med nynazistiska attacker mot den judiska befolkningen i Ukraina, ett land som innan 2:a världskriget hade störst judisk befolkning i världen. Men hur starka är antisemitismen i Ukraina egentligen, nu när den nya presidenten Volodymyr Zelenskyj har judisk påbrå?

I Människor och tro medverkar Fredrik Wadström, tidigare Sveriges Radios Moskvakorrespondent och Ukrainakännare. I reportage och intervjuer får vi höra fader Alexander som är präst i byn Talkovka som ligger alldeles intill fronten och dess skyttegravskrig som pågår mellan Ukraina och dom rysk-stödda separatisterna. Vi får även höra Chefsrabbinen Mendel Cohen i Mariupol och Eduard Dolinsky, generalsekreterare för den Ukrainska Judiska Kommittén, samt religionshistorikern och internflyktingen Ilja Lukovenko.