"En tryckt stämning" – P1 Kultur om presskonferensen med Nobelpristagarna

54 min
Nobelpristagarna Olga Tokarzcuk och Peter Handke är på plats i Stockholm. Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar den pågående presskonferensen i Börshuset i Gamla stan.

2019 års Nobelpristagare i litteratur Peter Handke har anlänt till Stockholm och medverkar under fredagen på en presskonferens i Börssalen i Gamla stan.

Bara timmar tidigare, på fredagsförmiddagen, meddelade kom beskedet att akademiledamoten Peter Englund inte kommer att delta i Nobelfestligheterna i protest mot valet av Peter Handke.

P1 Kultur sänder direkt och Mattias Berg kommenterar.

VILKEN ÄR TIDERNAS BÄSTA JULFILM?

Ett av de tydligaste tecknen på att julen närmar sig är att julfilmerna dyker upp i folks medvetande igen. På bio går just nu "Last Christmas" och "Jag kommer hem igen till jul" och på Netflix finns i år minst fem nya julfilmer. Programledaren Roger Wilson pratar om de nya filmerna och serierna, som norska "Hjem til jul", med gästerna Melody Lovelin, popkulturnörd och producent för podden Algoritmen och Ylva Nilsson, film- och tv-reporter på SR Kultur. Vilka är tidernas bästa julfilmer? Och vad definierar egentligen en julfilm? Hur mycket jul måste en film innehålla för att vara just en julfilm? Och kan det bli för mycket julmys på film eller i tv? P1 Kultur vänder och vrider på både begreppet och filmerna.

KLASSIKERN: DIE HARD

1988 var det nästan ingen som trodde att Bruce Willis kunde bli actionhjälte. Men med hjälp av ett höghus, några rånare och lite julstämning, pratar vi fortfarande om hans insats i filmen "Die Hard". Joakim Silverdal berättar om julfilmernas julfilm.

Programledare: Roger Wilson.
Producent: Lina Kalmteg. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.05
  Camila Cabello, DaBaby - My Oh My
  Album: Romance
  Bolag: Syco Music/Epic
 • 13.13
  Bing Crosby - Have Yourself A Merry Little Christmas
  Album: Bing Crosby's Christmas Classics
  Bolag: EMI Gold
 • 13.41
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music