Så överlever du Thanksgiving i riksrätt: Kajsa Boglind, Washington

3:18 min
Utrikeskrönika 15 november 2019.

Washington, tisdag.

Det är ett par veckor kvar men stressen börjar redan komma krypande hos många amerikaner. Hur ska vi göra med Thanksgiving i år? Jag orkar inte träffa mina republikanska släktingar, klagar Washingtons demokratiska medelklass.

I republikanska städer stönar man över jobbiga liberala fastrar och kusiner som man snart kommer tvingas sitta och lyssna på.

Thanksgivinghelgen sista veckan i november är egentligen den enda gången om året som det politiskt splittrade USA slår sig ned kring samma bord och äter middag tillsammans. Det är ungefär som jul är för oss – det är då man reser till varandra för att familjen ska vara samlad. Och under mina år som korrespondent här har tidningarna ungefär vid den här tiden börjat publicerat psykologiska guider för hur man kan navigera i det politiskt laddade landskapet utan att helt förstöra Thanksgivingfriden.

Även om fenomenet inte är nytt verkar det politiska samtalet ha blivit alltmer spänt – också på familjenivå.

En undersökning från radiokanalen NPR visar att en majoritet bland vuxna amerikaner numera fasar för att prata politik under Thanksgivingmiddagen, och att middagarna blir mätbart kortare om deltagaren röstar på olika partier.

Irritationen är ömsesidig mellan demokrater och republikaner.

Jag har bekanta som avbrutit decennielånga traditioner efter Donald Trumps valvinst och i år finns ytterligare ett ämne att vara oense om: riksrättsprocessen.

Så vad säger expertisen om hur man kan undvika att förvandla tacksamhetens högtid till ett inbördeskrig?

Jobba med bordsplaceringen, förbered andra samtalsämnen och servera måttligt med alkohol, skriver en tidning i Kentucky.

Lyssna artigt och bara zooma ut när dina liberala släktingar är som tjatigast, föreslår konservativa The Federalist.

Dela upp huset i zoner, tipsar New York Times – och låt det bara vara tillåtet att prata politik i vissa av rummen.

Andra medier har skapat interaktiva sidor där man kan träna sig på att bemöta en släkting med andra politiska sympatier på ett sätt som gör att det hela inte spårar ur.

Men kanske är Thanksgiving precis vad som behövs för amerikanerna just nu. Jag pratar med statsvetare som säger att amerikanerna nog aldrig mer kommer ha samma verklighetsbild så där som förr i tiden när alla tittade på samma tv-kanaler. och fick gemensam information, innan Facebookbubblor och debatten om fake news.

Desto större skäl att träna sig på att samexistera ändå.

Men om allt detta känns övermäktigt kanske det kan funka att gå tillbaka till sista punkten på New York Times tipslista – den som de föreslår att man ska ta till om inget annat går.

Hitta någonting gulligt i rummet där du befinner dig och fokusera bara på det, skriver New York Times. Det kan vara barnbarn, en hund eller ett hobbyföremål. Hittar du inget – googla.