KONSERT: Anne Sofie von Otter i Mahlers trea

Här finns inget ljud
Världsstjärnan Anne Sofie von Otter gästar Berwaldhallen och framför Gustav Mahlers tredje symfoni tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester och Daniel Harding.

Gustav Mahlers tredje symfoni handlar om naturen. Mahler var en passionerad, närapå besatt, naturvän. Naturen var som en del av honom och när symfonin nästan var färdig skrev han i ett brev:

”Tänk dig ett verk av en sådan storlek att den faktiskt återspeglar hela världen – man är så att säga, bara ett instrument som universum spelar på… Min symfoni kommer att bli något som världen aldrig hört maken till! I musiken har naturen själv funnit sin röst… och när jag läser vissa passager kan jag knappt tro att jag själv skrivit dem…”

Mahler har lämnat många motstridiga programförklaringar till sin tredje symfoni, men i stort handlar det i den första satsen om hur naturen kallas till livet av skogsguden Pan. De följande fem kortare satserna är en sorts beskrivning av tillvarons olika stadier från växternas och djurens liv, via människan och änglarna till kärleken till Gud. I fjärde och femte satserna finns texter av Nietzsche och ur Des Knaben Wunderhorn. Vokalstämman sjungs här av Anne Sofie von Otter.

Sveriges Radios symfoniorkester. Damkör ur Radiokören och Eric Ericsons kammarkör. Hägerstens gosskör och diskantkör. Solist: Anne Sofie von Otter, mezzosopran. Dirigent: Daniel Harding.

1. Gustav Mahler: Symfoni nr 3 d-moll

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Per Lindqvist
Producent: Jan B Larsson
Musiktekniker: Aurélie Ferriere och Ulf Östling