Mr. Bean orsakade kaos i djungeln: Peder Gustafsson, Bangkok

3:14 min
Utrikeskrönika 20 november 2019.

Bangkok, onsdag.

Flera sydostasiatiska länder genomför regelbundet gemensamma militärövningar. Det handlar om att bygga upp ett förtroende mellan länderna och att öka gemenskapen, så att man inte ser varandra som fiender utan mer som allierade.

Det är också vanligt att stormakterna har övningar tillsammans med länderna i den här delen av världen. Indien övar tidvis med USA, Frankrike och Australien i farvattnen i Indiska oceanen för att där spana efter kinesiska örlogsfartyg och ubåtar, som sedan något år har börjat patrullera havet.

Storbritannien håller också militärövningar i södra och sydöstra Asien, tillsammans med länder som tillhör det brittiska samväldet.

Då deltar den brittiska gurkhabataljonen som har koppling till Nepal.  Nyligen hölls för andra gången en gemensam övning med just delar ur den brittiska gurkhabataljonen och enheter ur den thailändska armén.

Manövern i den thailändska djungeln hade namnet ”Panther Gold 2019”.

Ett av övningens mål var att gurkhasoldaterna med hjälp av sina thailändska kollegor skulle lära sig att identifiera farliga insekter och livsfarliga djur i djungeln.

Övningen gick inte som man hade tänkt sig.

Jag återkommer till det, för först måste jag påminna om Mr. Bean, den brittiske figuren som skapats av Rowan Atkinson. Mr. Bean, som lever ensam i en lägenhet tillsammans med sin nallebjörn Teddy.

Mr. Bean är ofantligt populär över hela Asien.

En av anledningarna är att asiater tycker det är väldigt kul att se en vit man och hans udda agerande i för de flesta välbekanta situationer. Jag ska erkänna att jag själv har härmat Mr. Bean flera gånger när jag jobbat med asiater när det har blivit lite tråkig stämning och för att snabbt lätta upp humöret.

Men vad har då Mr. Bean med militärövningen i Thailand att göra?

Jo, en av medlemmarna i gurkhabataljonen är den 26-åriga löjtnanten Benjamin Atkinson, son till Rowan Atkinson. På något sätt spreds ryktet att Mr. Bean junior befann sig i den thailändska djungeln. Det fick flera hundra thailändska Mr. Bean-fans att bege sig ut i skogen på jakt efter Mr. Bean junior för att få en skymt av honom och kanske kunna ta en selfie tillsammans.

Den högst oväntade invasionen av beanies, som fansen kallar sig, tog militären på sängen. Plötsligt var djungeln full av civilister som skrämde bort alla djur som man hade hoppats att soldaterna skulle peka ut och identifiera. Övningsledningen insåg snabbt att manövern fick blåsas av och den unge Mr. Bean junior fördes i säkerhet från den oväntade invasionsstyrkan.

Senare lade militären upp en bild i sociala medier på Benjamin Atkinson med en pytonorm hängande runt halsen men i ärlighetens namn måste jag säga att någon större likhet mellan pappa Bean och sonen inte syns. Fansen hade nog blivit besvikna om de hade stött på honom i djungeln.

Militärövningen återupptogs dagen där på och rapporteras ha gått bra, men frågan är hur man i framtiden ska öva för att vara beredd på invasioner från beanies och andra fans.