Radionovell: Askan av Kayo Mpoyi i uppläsning av Astrid Kakuli

24 min
I Kayo Mpoyis specialskrivna radionovell skildras en slags rit genom barnets ögon. Det är en berättelse om föräldrarskap, avsked och om att gå vidare.

En tidig morgon vandrar mor och dotter ut i Tyrestaskogen bland elljusspår och joggare, för att genomföra en dödsvandring. Mamman som en gång tränat boxning i Kinshasa och nu städar på dagarna, och dottern som bär på en rik inre värld som  ingen annan än pappa Samwell känner till. Med sig har dom askan från någons sommargrill på gården, och så Harvey- som dottern funnit i skogen och som mamman nu tycker ska begravas tillsammans med sorgen över pappa Samwell som varit försvunnen i över ett år.

Kayo Mpoyi är författare och medieproducent. Hon romandebuterade i början av 2019 med den hyllade uppväxtskildringen Mai betyder vatten som utgår från myter som berättats i hennes familj.

Astrid Kakuli är skådespelare, tidigare verksam vid bland annat Uppsala Stadsteater, Riksteatern, Teater Tribunalen och Malmö Stadsteater. Hon är för närvarande aktuell i pjäsen Moppupproret på Stockholms stadsteater Skärholmen.

Producent Camilla Blomqvist, Sveriges Radio Luleå