Matspecial med Nordegren & Epstein i P1

40 min
Under hösten så har Louise & Thomas pratat kring ämnet mat med olika vinklar! I detta program får de samlade inslaget, lite av ett best of-avsnitt.

I detta program återhör vi följande inslag:

Det skånska bakverket spettekakan är hotad. Flera bagerier som tidigare bakat kakan har lagts ner, och framtiden ser dyster ut. Vad riskerar att gå förlorat om inga "spiddekagor" längre produceras i Skåneland? Är det dags att förnya det torra bakverket så att det mer liknar en seg maräng? Med från en studio i Blekinge har vi Christel Hammar Malmgren som är ordförande i Skåneländska Gastronomiska akademin.

Tidigare i veckan rapporterade vi om det pomologiska sällskapets särskilda päronkommitté som undersöker nya päronsorter. Thomas efterlyste då någon brydde sig lika mycket om plommonen. Idag gästar Krister Andersson, medlem i Svenska pomologiska sällskapet, för att diskutera plommonen status och välmående.

Våra matvanor måste ändras i framtiden. Professor Magnus Söderlund talar idag på en gastronomimässa under rubriken "Kan du tänka dig att äta människokött?" Vi frågar oss om det är dags att flytta fram våra gränser och börja äta de som anses vara äckligt som insekter eller husdjur.

Det råder grisbrist i Kina efter ett utbrott av svinpest då miljontals grisar fick avlivas för säkerhets skull. EU-länder som Danmark och Tyskland har tjänat massor på att nu kunna exportera griskött till Kina, men Sverige saknar handelsavtal för just gris och har än så länge missat fläsktåget till Kina. Finns det ett avtal i sikte? Men vi passar också på att reda ut vilken ställning fläsket har i svensk matlagning just nu. Skulle svenskar överleva en kraftig prisuppgång på griskött om nu exporten till Kina kommer igång och priserna stiger. Medverkar i samtalet gör Jennie Nilsson, landsbygdsminister (S), Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor, Lantbrukarnas Riksförbund och Viktoria Olsson universitetslektor/programansvarig Gastronomiprogrammet vid högskolan i Kristianstad.

Programledare: Thomas Nordegren & Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman, Jakob Runevad Kjellmer & Niklas Runsten 

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.14
  Lennart Skoglund - Plommon och päron och små scoubidou
  Album: På min mammas gata
  Bolag: Universal Music AB
 • 15.29
  Sven Ingvars - Ärtor och fläsk
  Album: Sven Ingvars mest önskade
  Bolag: Digital Distribution Cyprus