Ska vi förvalta eller förbruka "Guds skapelse" jorden?

45 min
Vissa kristna samfund menar att det är självklart att vi måste ta hand om jorden medans andra använder bibelord för att kunna fortsätta skövla naturen.

Australien brinner, Amazonas skövlas samtidigt som klimatkrisen debatteras överallt. Men hur tänker den kristna kyrkan? Ska vi förvalta eller förbruka "Guds skapelse" jorden?

I Amazonas regnskog utspelar sig det riktiga teologiska slagfältet där Brasiliens president Bolsonaro hävdar att bibeln ger oss människor rätt att lägga jorden under oss för ekonomisk tillväxt och får stöd av vissa evangelikala kyrkor. De menar även att klimatproblemen är ett tecken på tidens slut och Jesus återkomst och inget som en kristen bör kämpa emot. Samtidigt menar Påve Franciskus att Amazonas bör räddas och vill uppdatera den katolska katekesen med en officiell "ekologisk synd" mot naturen.

Dagens Människor och tro handlar idag om att förvalta eller förbruka Guds skapelse jorden.

I Människor och tro får vi träffa Peter Halldorf, teolog och pastorn i Pingströrelsen samt redaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Pilgrim och som utkommit med boken ”Därför sörjer jorden”.

I ett reportage från Amazonas får vi höra om den teologiska konflikten som utspelar sig där och från Frankrike får vi höra hur olika samfund kan samarbeta och få till en Grön Kyrka – som är ett certifikat som delas ut till kyrkor som strävar efter att arbeta ekologiskt i Frankrike.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.04
    Prophet - The Ballad of Greta Thunberg
    Album: The Ballad of Greta Thunberg
    Bolag: Prophet