USA – möjligheternas land: Fernando Arias, New York

2:44 min
Utrikeskrönika fredag 13 december.

New York, fredag.

Jag var på en restaurang häromdagen och började prata med en person som satt bredvid mig vid bardisken. Mo, som han hette, berättade om hur han växt upp i en fattig familj i New Jersey. Som 17-åring var han tvungen att ta över sin pappas företag efter att pappan hastigt gick bort på grund av en sjukdom. Under Mos ledning växte bolaget och idag är Mo pensionär med en framgångsrik egenföretagarkarriär bakom sig. Det kan bara hända i det här landet, only in this country, sade Mo till mig. Jag har hört det där tidigare.

Ta till exempel min granne, en förintelseöverlevare från Litauen, som kom hit på 40-talet utan pengar eller jobb. Efter att ha byggt upp ett mindre imperium av frisörsalonger på Long Island så bosatte han sig här på Upper West på Manhattan. Only in this country, ville han ofta att jag skulle veta. Eller varför inte, Ruth Bader Ginsburg, som i en dokumentär reflekterade över att en arbetarklasskvinna och dotter till judiska invandrare kunde bli domare i USA:s högsta domstol. Only in America.

Klättra uppåt. Inget stoppar dig. I varje fall inte in this country. Flera av er som läser har säkert redan tänkt tanken: Det händer visst i andra länder. Men det som provocerar mig när jag hör den där meningen är att jag tror att det motsatta ofta är mer sant. Det är ett smått mirakel att det händer i det här landet.

För om man nu som invandrare tillåts stanna i USA, vilket har blivit betydligt svårare nu än förut, så ska man först ordna ett hem på en ofta överhettad bostadsmarknad; för att gå på universitet behöver man stora summor pengar för att finansiera utbildningen och vad du än gör så bli inte sjuk under tiden, för det kan bli kostsamt eller rentav farligt om du inte har försäkringsskydd.

Där på restaurangen försöker jag förklara hur jag tänker för Mo, och det är kanske tur att Mos dotter kommer och avbryter oss och säger att de till slut fått ett bord, för han Mo är ganska motvillig att revidera sin syn på möjligheternas land.