"Den sårade divan" i Hudiksvall - litterär teater om historisk hysteri och kvinnligt skapande

54 min
Karin Johannissons Augustnominerade bok har blivit teater. Tre kvinnliga konstnärer: Sigrid Hjertén, Agnes von Krusenstierna och Nelly Sachs är i fokus på Hudiksvalls teater. Kajsa Isakson regisserar.

DET UNIKA FORNMINNET "HELGÖBOPLATSEN" RISKERAR ATT FÖRSTÖRAS NÄR ANSVARET FÖR PLATSEN ÄR OKLART

På Helgö, en av Mälaröarna i Ekerö kommun, finns ett unikt fornminnesområde från 500 talet. Av arkeologerna anses "Helgöboplatsen" vara betydligt mer intressant än det närliggande kulturarvet Birka. Men numera behövs en kunnig guide för att besökare ska förstå vad som döljer sig här under sly och gräs. En av de ideella guiderna är Bernt Malmros, en av tomtägarna i området, med speciellt intresse för fornminnena.

VERSACE PÅ BESÖK I BORÅS

Högljudd glamour med massa guld och maxade mönster har intagit den gamla teko-staden Borås. På Textilmuseet där pågår just nu en utställning som blickar tillbaka på den italienska modeskaparen Gianni Versaces glansdagar, från 1989 fram till hans död 1997, då han sköts till döds utanför sitt hem i Miami Beach i USA. P1 Kulturs reporter Mina Benaissa var där och träffade utställningens kurator: Karl von der Ahé och museichefen Ulrika Kullenberg.

OBS-ESSÄN HANDLAR OM KRITIKENS KRIS

"Kritik är inte nödvändigtvis detsamma som en negativ synpunkt. I en filosofisk, estetisk, och politisk tradition utgör den snarare grunden för ett reflekterande vridande och vändande på påståenden i syftet att förstå dess, och även våra egna, förutsättningar och gränser." Det säger Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap, i dagens OBS-essä.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Nina Asarnoj