Ett avsnitt från Vetandets värld
17 min
Dolda hjärnskador en utmaning för vården
Tor 17 jan 2013 kl 12:10
Hur ska personer med förvärvade lätta, sk osynliga, dolda, hjärnskador få den hjälp de behöver? Det är en stor fråga för hjärnskadesvården. Risken är att folk skickas hem från akuten, efter hjärnskakning,... och upptäcker effekterna först långt längre fram. Det framkom vid Hjärnskadeforum 2013 som hölls i veckan i Stockholm.

Till akuten kommer det bortåt 20.000 personer med lättare hjärnskador, ofta kallade hjärnskakningar, och de flesta får gå hem och vila. De flesta får inte heller några bestående men, men det finns ett mindretal som det inte går lika bra för. Det finns sannolikt också ett mörkertal, alltså personer med problem som inte statistiken omfattar.

Vid Hjärnskadeforum 2013 i Stockholm berättade hjärnskadekunniga hur vissa av dem som drabbats av lättare hjärnskador börjar förstå (ett halvår, ett år eller senare) att allt inte står rätt till ändå, med minne, koncentration med mera. En del av dem söker sig till vården och hamnar förhoppningsvis under utredning vid neurologisk rehabiliteringsklinik.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".