Graffiti skildrar krig, svält – och sammanhållning i Jemen

54 min
I Jemen har gatukonsten fått en särskild plats. De målar på Jemens husväggar väggar i hopp om att deras målningar ska bidra till ett slut på kriget. De tar sig an ämnen som den saudiledda koalitionens bomber, houthimilisernas minor och de tusentals som försvunnit i jemenitiska fängelser.

Frilansjournalisten Lina Malers har träffat målaren Dheyazen al-Alawi som under flera år skildrat livet genom graffiti.

PORTRÄTT AV KONSTNÄREN ULLA WIGGEN: TILLBAKA TILL KONSTEN

På 1960-talet gjorde målaren Ulla Wiggen elektroniska komponenter till ett motiv i konsten, med sina på en gång sakliga och hemlighetsfulla bilder från insidan av de där apparaterna som redan då var en del av vår vardag. De målningarna gav Ulla Wiggen, redan som ung, en plats i konsthistorien. Ändå har det skrivits ganska lite om hennes konst, och efter 70-talet var hon länge frånvarande från konstscenen. Men hennes senaste verk har visats i så väl Sverige som Tyskland, Norge och USA.

Kulturredaktionens Mårten Arndtzén har träffat Ulla Wiggen och fördjupat sig i hennes konstnärskap – från 1960-talet fram till idag. Här ska du få kliva in i Ulla Wiggens värld:

ESSÄ: MAKT PRÄGLAR VÅR RELATION TILL DJUREN

Många människor älskar sina djur. Men älskar djuren oss? Och har de i så fall något val? Författaren Helena Granström funderar över maktrelationer medan hon matar sina killingar.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.06
    Hildur Guðnadóttir - Bathroom Dance
    Album: Joker (Original Motion Picture Soundtrack)
    Bolag: Watertower Music