David Bowie – pophistoriens största och stilsäkraste allkonstverk

54 min

David Bowie (1947-) är den man som vi ägnar vårsäsongens första program åt. Inte bara för att denne brittiske artist överraskat med att ge ut en nyskriven låt – Where are we now?” – den första på tio år, utan för att han är populärkulturens allra stilsäkraste man, oavsett vilken skepnad han under åren valt. Den 23 mars öppnar även en stor utställning om David Bowie på Victoria & Albert Museum i London. David Bowie is, heter den. Mer om varför han är en sådan stilbildare berättar vi i veckans STIL.

David Bowies karriär spänner från sextiotalet ända fram till – ja, än idag. På sin sextiosjätte födelsedag den 8 januari 2013 så överraskade han hela världen med att i all stillsamhet släppa en helt ny låt, och video – balladen Where are we now?.  Filmen är gjord av den kände amerikanske multimediekonstnären Tony Oursler, som jobbat mycket med just video. Bland annat hjälpte han David Bowie med hans 50-årsföreställning, 1997, på Madison Square Garden, och turnén som följde hans platta Earthling. Tony Oursler signum är just förvridna ansikten. Klot och bubblor som visar munnar och ögon. Kvinnan, vars hårt beskurna ansikte är bredvid David Bowies i videon, är för övrigt Tony Oursler fru – Jacqueline Humphries – även hon konstnär.

I programmet gör vi nedslag i David Bowies karriär under 70-talet och försöker bena ut varför just han gjorde sådant intryck på dåtiden, och samtiden. Än idag refereras det till saker som han gjorde då.

Den rödblå blixten från skivan Aladdin Sane (från 1973) dyker än idag upp, inte minst i olika modesammanhang. Vi har ringt upp den grafiska formgivaren till skivan för att höra hur omslaget egentligen kom till. Hennes namn är Celia Philo. Och ja, hon är faktiskt mamma till chefsdesignern på Céline, Phoebe Philo. Vi har även talat med serbiska Elle, som på omslaget har satt den blonda och späda modellen Andrej Pejik, en man som används som man och kvinna av modevärlden.

Vi tar också en titt på fenomenet kjol för män. Nej, det är inte bara en artist som Kanye West som försökt sig på att använda kjol (vi tänker på den läderkjol han bar under välgörenhetskonserten för orkanens Sandys offer i Madison Square Garden i New York). Kjolen förekommer även bland grovarbetande män i Sverige. Mer om det i veckans program. Och så får vi höra en svensk skådespelerska som, i likhet med David Bowie, inte varit rädd för att göra tvära kast i karriären – Regina Lund.

Veckans gäst är Jan Gradvall, kulturjournalist med inriktning på musik

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista