Franska strejken börjar gå folk på nerverna: Margareta Svensson, Paris

3:16 min
Utrikeskrönika 17 december.

Paris, tisdag.

Min svenskfranska väninna klagar över att fransmännen – som hon säger – är fixerade vid att gå i tidig pension. Pensionsfrågan engagerar stort här i Frankrike och flera yrkeskategorier har avtal som gör det möjligt att gå i tidig pension. Cirka 62 år är pensionsmedelålder i dag, men det finns de som kan gå vid 55 och 60, ja till och med efter 50 för vissa järnvägsanställda.

Ett bra pensionsavtal kompenserar för låga löner, sa några franska lärare till mig under den första strejkdagen den 5 december. De protesterar emot att den franska regeringen vill höja pensionsåldern, det är en av flera förändringar som man strejkar emot, en strejk går nu in på sin tolfte dag.

Och strejken som främst drabbar transporterna börjar gå allmänheten på nerverna. 10 miljoner människor i Paris med förorter drabbas av inställda tunnelbanor, pendeltåg och fjärrtåg. Många möten, läkarbesök, konserter och semesterresor måste ställs in på grund av strejken.

De flesta av förarna på de 16 tunnelbanelinjerna i Paris strejkar. Ett par linjer kör vissa dar men bara under rusningstrafik, bara de två helautomatiserade tunnelbanelinjerna kör hela tiden.

Desperata resenärer tränger in sig i de få tunnelbanor och pendeltåg som rullar, det är inget för den som har en tendens till klaustrofobi. En namninsamling har startats bland resenärer som kräver att få pengarna tillbaka på månadskorten i tunnelbanan för december. Resenärerna i kollektivtrafiken är de som drabbas värst av strejken, menar de som skriver under.

Sedan den 5 december tar sig Parisborna till jobbet till fots, de cyklar, tar elsparkcyklar och de kör bil. Det innebär ständiga trafikstockningar i staden och 60 mil långa köer på motorvägarna kring stan och många som kommer för sent till jobbet.

De som cyklar är ovanligt många, cykelbanorna används mer än dubbelt så mycket som vanligen,  enligt dagstidningen Le Monde. De som kan jobbar hemifrån, men det kan vara komplicerat, eftersom nu även hälften av alla lärare kan komma att strejka och även barnen tvingas vara hemma från skolan.

Nu inför julhelgen ökar oron för att folk inte heller ska kunna ta sig till sitt julfirande. Det diskuteras om strejken kan ta paus över julhelgen, så att några fler fjärrtåg kan rulla.

I morgon ska premiärministern möta företrädare för fackföreningarna igen. I dag är det ny demonstration här i Paris. Mitt lunchmöte på andra sidan stan ställdes in idag på grund av strejken och demonstrationerna. Frågan är hur många demonstranter som lyckas ta sig in till centrum i tid för att demonstrera.