DI:s chefredaktör hyllade lyxresa som frun säljer, Joakim Lamotte stör och berör, BBC attackeras från alla håll

35 min
Dagens Industris chefredaktör skrev hyllande resereportage om en lyxresort som hans fru säljer resor till. Joakim Lamotte stör och berör. BBC får kritik från alla håll efter valet i Storbritannien.

DI:s chefredaktör hyllade lyxresa som frun säljer
Julen närmar sig och med den många svenskars stundande sug på en utlandssemester. Det är prime time för härliga resereportage från en plats med mindre slask och stress och mer strand och reningsprocess.

Men förra helgen publicerade Dagens industri en artikel i just den här genren som väcker frågetecken. Reportaget handlade om en exklusiv thailändsk resort och var skrivet av chefredaktören själv.

Förutom att vara en ren hyllningstext finns det ett par omständigheterna med den här publiceringen som fick vår reporter Erik Petersson att fundera på om det här verkligen rör sig om oberoende journalistik.


Joakim Lamotte stör och berör
På Facebook har Joakim Lamotte över 200 tusen följare. I högt tonläge publicerar han där arga inlägg som oftast handlar om migration, integrationsproblem och sexualbrott. Attacker mot andra journalister eller opinionsbildare är vardag och hans följarskara dyrkar hans raka sätt.

Utanför hans universum på Facebook går åsikterna om honom isär men en sak står helt utan tvivel - han stör, och han berör.

Förra veckan hamnade han i fokus igen. Då för en livesändning från Trollhättan som slutade i hot och upplopp.

Joakim Lamotte kallar sig oberoende journalist men frågan är om han som sådan skapar eller skildrar det samhälle han livesänder ifrån.

Reporter: Tonchi Percan.


BBC i hetluften efter valrörelesen i Storbrittanien
I veckan publicerade den brittiska tidningen The Times en satirbild på sin ledarsida. En bild där Boris Johnson och Jeremy Corbyn tillsammans, sida vid sida, demonstrerar mot det brittiska public service-bolaget BBC.

“Biased Broadcasting Corporation”, står det på den banderoll som dom båda politikerna bär. Corbyn avtecknad som kommunist och Johnson som konservativ elitist.

Den här satirbilden säger egentligen allt om hur BBC just nu, från såväl vänster som höger, är under stenhård attack. Det har varit en valrörelse och en eftervalsdebatt där BBC:s rapportering granskats till minsta beståndsdel och i stridens hetta har även hot om politiska förändringar för BBC kommit på tal.

Vad är det egentligen som skapat denna kritik och hur kommer modern till all public service, BBC, att överleva denna storm?

Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Stephen Rhodes - Flowers Of Time
  Kompositör: Stephen Rhodes
  Bolag: New World Music
 • 11.17
  Explosions In The Sky - Waking Up
  Kompositör: Explosions In The Sky
  Bolag: Atlantic Screen Composers
 • 11.27
  The Xx - Intro
  Album: Xx
  Kompositör: Romy Madley Croft, Oliver Sim, Jamie Smith, Baria Qureshi
  Bolag: Xl-Recordings