KONSERT: Pekka Kuusisto i Daníel Bjarnasons violinkonsert

Här finns inget ljud
Dans är en gemensam nämnare för de tre verk som Radiosymfonikerna framför under ledning av Klaus Mäkelä. Pekka Kuusisto är solist i Daniel Bjarnasons nyskrivna violinkonsert, där allt börjar med en vissling.

Musik från Peru är inte precis vardagsmat i Berwaldhallen, men här får vi ett stycke av Jimmy López som är född i Lima. I hans ”Perú Negro” finns spår av peruansk dans och folkmusik, något som enligt dirigenten Klaus Mäkelä erbjuder en utmaning för en västeuropeisk orkester.

Stycket är en beställning av dirigenten Miguel Harth-Bedoya och ett viktigt inslag är de toner som bildar beställarens initialer. Tonerna återkommer stycket igenom.

Daniel Bjarnasons violinkonsert har också ett lite udda inslag: Solisten visslar i början, samtidigt som han spelar. Spelandet och visslandet tas sedan över i orkestern. Ett ganska ljudsvagt element, kan tyckas, men det tillför en hel del till klangen, som också gynnas av solisten Pekka Kuusistos annorlunda sätt att stämma violinen.

Konserten avslutas med Stravinskijs ”Petrusjka”, en balett om den stackars marionetten som förälskar sig i en dockdansös. Svartsjuka uppstår och dockan Petrusjka dödas brutalt av den elake moren. Men mot slutet dyker han upp igen...

Sveriges Radios symfoniorkester. Solist: Pekka Kuusisto, violin. Dirigent: Klaus Mäkelä.

1. Jimmy López: Péru Negro
2. Daniél Bjarnason: Violinkonsert
3. Musikaliskt intermezzo
4. Igor Stravinskij: Petrusjka (version 1947)

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Per Lindqvist