DIREKTSÄND KONSERT: Alban Gerhardt i Brett Deans cellokonsert

Här finns inget ljud
Brett Deans cellokonsert får skandinavisk premiär när Radiosymfonikerna och Alban Gerhardt, som musiken är speciellt skriven för, framför den i Berwaldhallen under ledning av Daniel Harding.

Den nya cellokonserten heter bara ”Cellokonsert”, men Brett Dean säger att om han var tvungen att ge den ett namn skulle det kunna bli ”Dancing with Alban”. Detta beror på två saker: Dels att konserten har vissa dansanta inslag och dels att den är komponerad till och i nära samarbete med solisten Alban Gerhardt. Annars är detta vad man kallar ”absolut musik”, alltså musik om musik.

Det där dansanta finner man också i de andra styckena i den här konserten. Bland annat i Maurice Ravels ”Daphnis och Chloé”, en balett som så småningom även blev två orkestersviter. Den andra av dem hör vi här.

Percy Graingers ”The Warriors” var från början tänkt att bli balettmusik. Nu blev det inte så, utan kompositören lade till i titeln att det är musik till en imaginär balett. Så vi kan väl föreställa oss koreografin när vi lyssnar till detta orkesterverk, som gör att det blir ganska trångt på Berwaldhallens scen. Här ska nämligen, förutom stråkar och blåsare också göras plats för fjorton slagverkare, tre pianister och celesta!

Fullt upp för dirigenten Daniel Harding att hålla reda på styrkorna i denna konsert, som inleds med ett annat stycke av Maurice Ravel: ”La vallée des cloches” ur pianosviten ”Miroirs”. Men det är inte fråga om pianomusik här, utan en orkestrering gjord av nyss nämnde Percy Grainger.

I konsertens två sista nummer förstärks orkestern av ytterligare en viola, spelad av Brett Dean.

Sveriges Radios symfoniorkester. Solist: Alban Gerhardt, cello. Dirigent: Daniel Harding.

1. Maurice Ravel/Percy Grainger: La vallée des cloches ur Miroirs
2. Brett Dean: Cellokonsert, beställningsverk
3. Percy Grainger: The Warriors
4. Maurice Ravel: Svit nr 2 ur Daphnis och Chloé

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Per Lindqvist
Producent: Jan B Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.00
    Svenska kammarorkestern/ Dean - Zephyros
    Kompositör: Andrea Tarrodi
  • 21.10
    Kungl. Filharmonikerna, Stockholm - Mozart, W A Exsultate jubilate
    Kompositör: Wolfgang Amadeus Mozart