Hur mycket kan man snåla på kulturen?

54 min
I dag öppnar Folk och Kultur, ett flera dagar långt kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna. En stor fråga är förstås vad som händer när det finns allt mindre pengar till kulturen - var går smärtgränsen?

Kulturredaktionens reporter Märta Myrstener är på plats och rapporterar från årets upplaga av Folk och Kultur, ett evenemang som bland annat Länsteatrarna i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd ligger bakom. I år handlar det mycket om kulturens frihet, men också om pengar. För många kulturinstitutioner haltar ekonomin och den så kallade kultursamverkansmodellen - där staten och regionerna gemensamt står för slantarna - får mycket kritik för att inte fungera. Hör liberalernas Christer Nylander och socialdemokraternas Lawen Redar diskutera den nu 9 år gamla reformen.

MÖT KONSTNÄREN ÉRIC VAN HOVE

Fenduq är namnet på den ateljé - och hantverkskollektiv - i Marrakech och som den belgiske konstnären Éric van Hove både bor och arbetar i tillsammans med tolv anställda hantverkare. Fenduq är också namnet på den utställning som precis öppnat på Vandalorum i Värnamo - en utställning som pågår i nio månader och där tanken är att en prototyp till en elektrisk moped ska ta form. Cecilia Blomberg har varit där och träffat Éric van Hove som tycker vår tid behöver nya utopier.

VAD LYSSNAR BARNEN PÅ FÖR MUSIK?

Aldrig förr har barn varit så omgivna av musik som de är genom populärkulturen. Men i år kommer det inte att delas ut någon Grammis till årets bästa barnmusikskiva på galan den 6 februari. Så hur står det till med musik för barnen och vad är egentligen barnmusik idag? Vår reporter Viveca Bladh träffade Knut, Manne och Vera på föräldrakooperativet Lyran i Göteborg och frågade vad de lyssnade på.

DAGENS OBS OM PROPAGANDATURISM

Att visa upp väl valda delar av ett land för inflytelserika skrivande och fotograferande människor är ett gammalt propagandatrick. En konst som både Sovjetunionen och Nazityskland excellerade i. Men även i dag lever och frodas propagandaturismen. Och frågan är om det alltid måste vara någonting dåligt. Litteraturforskaren och propagandaexperten Jimmy Vulovic reflketerar över saken i denna essä.

PROGRAMLEDARE: Fredrik Wadström
PRODUCENT: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.31
  1900 - Ljuva Mekaniska Jag
  Album: Ljuva Mekaniska Jag
  Bolag: St4t
 • 13.39
  Britta Persson - Dagbok i december
  Album: Folk – Dikt och toner om personer
  Bolag: Forevers
 • 13.41
  Samir & Viktor - Odödlig
  Album: Odödlig
  Bolag: WM Sweden
 • 13.43
  Theoz - Het
  Album: Het
  Bolag: WM Sweden
 • 13.47
  Jujja Wieslander - Ketchup ska prutta
  Album: Barnens första sånger
  Bolag: Footprint Records