Hur ska EU lyssna mer på medborgarna?

40 min
EU vill komma närmare medborgarna med hjälp av bland annat enkäter på internet – men kommer det funka? Och vad är senaste nytt kring fusk-lyssningarna på Spotify?

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen blev vald lovade att lyssna ordentligt på medborgarna när det gäller hur EU ska utvecklas i framtiden. Det kommer bland annat att anordnas stormöten runt om i Europa och enkäter på internet. Men hur gör kommissionen för att omsätta människors åsikter till konkret politik? Och hur vet man att de som hör av sig utgör ett representativt urval? Det ska vi prata om med Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation här i Sverige.

Nästa vecka börjar skidskytte-VM i Italien och formen hos de svenska åkarna är god, men det finns ett orosmoln: sjukdomar. Förra året blev nämligen många av de svenska åkarna magsjuka. Men hur gör man för att gardera sig mot smittor? Och när kan oron för att bli sjuk gå till överdrift? Landslagsläkaren Lykke Tamm hjälper oss att förstå.

Spotify släppte sin kvartalsrapport vid lunchtid idag. Bolaget gick med miljardförlust, men de kantas också av rykten om fejkade lyssningar. Varför är det en känslig fråga för Spotify? Jon Mauno Pettersson, redaktionschef på onlinetidningen Breakit, förklarar.

Dessutom: hur smart är en bläckfisk, och ska barn portas från museum?

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Niklas Runsten

Redaktör: Jonatan Loxdal

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.39
    The Beatles - Octopus's Garden(Anthology 3 Version)
    Album: Anthology 3
    Bolag: EMI Catalogue