Uddén: Nu vill båda sidor stå som vinnare

2:23 min
ANALYS. Nu när den akuta krisen och risken för en upptrappad våldsspiral i Mellanöstern ser ut att vara över, försöker både USA och Iran att beskriva avspänningen som en seger. Men bedömare varnar för att Iran största tillgång är icke-konventionell krigföring, något Iran har lång erfarenhet av.

Att Donald Trump lyckades eliminera en iransk toppgeneral utan att starta det tredje världskrig som många varnat för den senaste veckan, ses av bedömare som en stor framgång. Iran har skänkt Trump en stor seger under ett valår, skrev en kommentator. Den islamiska republikens relativt milda vedergällning för dödandet av en av Irans viktigaste tillgångar militärt, Qassem Soleimani, ses som ett tecken på att Iran inte vågade utmana ett USA lett av Donald Trump.

Istället var svaret noga uträknat för att inte provocera fram ytterligare svar från USA. Inga amerikaner dödades och Iran såg också till att USA förvarnades av Irak inför robotattacken. I Iran, däremot, beskrivs samma sak som ett tecken på styrka. Irans förmåga till precision, att man medvetet undvek amerikanska dödsfall, utgör enligt iranska bedömare, en varning till såväl USA som Saudiarabien och gulfstaterna att alla deras baser är sårbara. Iran har visat att man kan tränga igenom luftvärn och träffa exakta mål.

Framförallt konstaterar bedömare i regionen att medan USA förfogar över de stora kanonerna, så är Iranierna mästare på icke-konventionell krigföring. Att det är de Irantrogna miliserna i regionen som kommer att bidra till Irans egentliga mål, att minska USA:s inflytande i Mellanöstern och tvinga USA att lämna Irak. Vilket på längre sikt ökar Irans inflytande och kommer att visa sig vara ytterligare en framgång för Irans asymmetriska krigföring genom ombud, som en kommentator skrev i den israeliska tidningen Haaretz.