Jakten på det sjätte sinnet (R)

52 min
Bränderna i Australien har nu nått forskningsstationen där den här dokumentären utspelar sig. Professor Eric Warrants största dröm är att lösa gåtan om det sjätte sinnet med hjälp av bogongfjärilen.

– Om vi upptäcker sinnescellen eller sinnesorganet som svarar på jordens magnetfält och vi är först, skulle det bli min allra största upptäckt, någonsin, säger Eric Warrant, zoologiprofessor från Lunds universitet, med rötter från Australien.

Han har fått ett stort forskningsanslag från EU, och dessutom pengar från US Air Force och Australiens försvarsdepartement som hoppas att vi ska kunna lära av magnetsinnet hos den lilla bogongfjärilen. Forskare har försökt hitta och förstå sig på magnetsinnet i decennier, men ännu har ingen lyckats.

Bogongfjärilen är Australiens mest kända insekt – en nattfjäril som flyger i stora svärmar två gånger under sitt korta liv, över hundra mil åt gången. En lång resa till några svala grottor i bergen, dit den hittar trots att föräldrarna är döda när den föds, och att den flyger i mörkret.

I ett helt nybyggt magnetfritt labb uppe i de australiska alperna försöker forskarna nu lösa gåtan om hur det går till.

Reporter: Lena Nordlund

Producent: Ylva Lindgren

Mix: Nima Shams

Från 2019.

Januari 2020
Det kom ett mejl till Vetenskapsradions Lena Nordlund för några dagar sedan, från forskaren Eric Warrant, som bedriver zoologisk forskning i Australien:  ”Vi har blivit evakuerade från forskningsstationen,  där det är förfärligt med bränderna. Just nu brinner det i nationalparken inklusive många av de områden som vi besökte tillsammans och det finns risk för att stationen brinner upp”.

Med anledning av det sänder vi nu P1 dokumentären ”Jakten på det sjätte sinnet” från förra året om Eric Warrants forskning i Australien som handlar om jakten på det sjätte sinnet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.34
  Etienne Roussel - Tic Tac
  Album: Bury It Deep
  Bolag: Epidemic Sound
 • 15.48
  Amaranth Cove - Final Transmission Home
  Album: The Space Between Us
  Bolag: Amaranth Cove