Bara ett träd – om protesterna runt TV-eken

51 min
Det finns bara en stubbe kvar.... eller? Den riksbekanta eken vid TV och Radiohuset i Stockholm fälldes under stort rabalder hösten 2011. Nu drygt ett år senare spirar en liten stickling intill den gamla ekstubben. Men hur kunde debatten om fällningen av ett enda träd bli så infekterad?

Fjorton månader senare har någon planterat en ny ek alldeles intill. En liten pinne som sticker upp i snömodden. Hur stor kan den hinna bli månne?

I maj förra året beslutades att en spårvagnslinje ska dras längs gatan. I och med att eken nu är borta planeras sträckningen löpa mitt i gatan där trädet en gång stått.

Demonstranterna 2011 ifrågasatte hur sjuk eken egentligen var och två gånger fick den planerade fällningen ställas in. Efterhand hårdnade samtalsklimatet mellan trädvänner och beslutsfattare. För att få ytterligare en bedömning av ekens hälsotillstånd anlitade trädvännerna också egna trädexperter.

Enligt deras bedömning var eken långt ifrån fallfärdig.

Uppståndelsen runt trädet väckte också löje och irritation hos många. Finns det verkligen inte viktigare saker att engagera sig i än en eländig gammal ek? frågade sig en del. Sjuk eller inte, vem bryr sig? Fäll skiten, sa andra.

Att det fanns många äldre bland Ekenvännerna gjorde inte saken bättre. Inte heller att de kom från det rika Östermalm.

Men många var djupt engagerade och försökte skydda trädet in i det sista.

Hur kunde frågan om fällningen av ett enda träd – om än ett gammalt och mycket älskat träd – hur kunde den bli så infekterad? Repris från 2012.

Vad tycker du? Varför engagera sig i ett enda träd när det finns så mycket större orättvisor i världen?