Framtidens garderob – ska vi äga, hyra, byta eller sälja våra kläder?

55 min
Klimatdebatten har fått oss att ifrågasätta hur vi konsumerar mode. Som svar dyker det nu upp koncept för att hyra, byta och låna plagg, något som kan komma att förändra våra framtida garderober.

Från överfulla klädkammare och massiva "walk in closets" ifrågasätts nu hur vi förhåller oss till våra kläder. Det är inte längre självklart att man ska skryta med en stor garderob. Idag är det istället medvetna och hållbara val som är i fokus och begreppet cirkulär ekonomi har hamnat på tapeten. I takt med att urbana modeentusiaster tar miljöfrågan på allt större allvar lanseras också fler nya tjänster som ruckar på våra traditionella sätt att förhålla oss till garderoben.

I veckans Stil tittar vi närmare på den nischade andrahandsmarknaden som vuxit fram på nätet. Där samlas personer med förkärlek för liknande märken i olika grupper för att köpa eller sälja vidare sina kläder. Vi träffar Ida Malmén som driver en populär Facebookgruppen där privatpersoner kan sälja vidare kläder av ett visst märke, samt Vendela Ragnarsson som nyligen lanserade en ny plattform för second hand-mode.

Vi tittar också närmare på den växande hyrmarknaden för kläder. Under hösten poppade det upp en rad olika initiativ, även från stora klädkedjor, för att istället för att köpa kläder, hyra dem. Entreprenören Emelie Gustafsson Maistedt lanserade i förra veckan den senaste i raden av hyrtjänsten – en plattform som beskrivs som ett Airbnb för kläder. Vi pratar också med Madlén Fondén, som drivit en kläduthyrningstjänst under fler år. De tror båda att vår syn på ägande är på väg att förändras.

Vi närmar oss också något som förr var en självklarhet - nämligen att lappa och laga våra plagg. Skräddaren och författaren Kerstin Neumüller har skrivit en bok med just titeln "Lappat och lagat" och hon håller kurser i hur man bäst lagar sina kläder.

Veckans gäst är Kristian Åström, ekonomikommentator för Sveriges Radio. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Hans Alfredson, Bengt-Arne Wallin - Ska Vi Byta
  Album: Barnens Första Sånger
  Kompositör: Hans Alfredson
  Bolag: Footprint Records
 • 10.04
  Bengt-arne Wallin - Ska vi byta
  Album: Barnens första sånger
  Bolag: Footprint Records
 • 10.15
  Primal Scream - Shine Like Stars
  Album: Screamadelica
  Kompositör: Bobby Gillespie, Andrew Innes, Robert Young
  Bolag: Creation
 • 10.15
  Primal Scream - Shine Like Stars
  Album: Screamadelica
  Bolag: Sire/Warner Bros.
 • 10.20
  Medasin Masego - Sunday Vibes
  Kompositör: Masego
  Bolag: Traphousejazz
 • 10.28
  Madonna - Material Girl
  Album: Material Girl
  Kompositör: Peter Brown, Robert Rans
  Bolag: Sire
 • 10.50
  1900 - 1900 (Fältinspelad)
  Kompositör: Christian Gabel
  Bolag: St4t