Simhopparen strömstare och Sannalinns bildmeditationer i naturen

95 min
Vi letar efter strömstare i Sörmland och söker rofyllda bilder i naturen med Sandra Linnell. Programledare Mats Ottosson.

Strömstaren väljer oftast riktigt vackra miljöer – strömmande vatten både  i stadsmiljöer och ute i skogen. Trots att den saknar särskilda simförutsättningar är den både en skicklig dykare och simmare, som också kan springa på botten på jakt efter maten. Fältreporter Lena Näslund söker efter strömstaren i sällskap med två rutinerade fågelskådare från fågelföreningen Tärnan (Janne Gustafsson och Susanne Stilling) och en nybörjare (Christina Bremfält) som ska kika in i strömstarens värld.

Sandra Linnells fotograferande i naturen har blivit som en meditation, en avkoppling från vardagen. Hon delar med sig av sina bilder på sociala medier och följarna från olika länder uppskattar den ro bilderna förmedlar. Reporter Joacim Lindwall har träffat Sandra Linnell, Sannalinn, i Tyrestaskogen nära Stockholm.

Vilka böcker är artnördarnas favoriter? Det undrade Mats Ottosson och stämde träff med jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker och biologen Moa Pettersson för att prata artbestämningslitteratur. De bjuder på fågelboksfavoriter och resten av tipsen finns i en ny poddserie: Artbibliotekarierna tipsar (under poddparaplyet Livet enligt Naturmorgon).

Kråkvinklaren Joacim Lindwall har varit på bio och sett en barnfilm. Han rycks bort i funderingar av en replik om vattnets eventuella minne som sätter igång tankar om hur allt hänger ihop egentligen, kan träd ha ett minne? Atomerna i min kropp?

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.29
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016