Veckans ord: Tystnad

4:24 min
Om tal som blir tyst med hjälp av ett högteknologiskt armband och en ung popstjärna som omgivningen får att tystna med hatfulla kommentarer. Anna Tullberg tänker på tystnad.

"Får jag be om största möjliga tyssstnad...".
Den magiska meningen från cirkusmanegen fick håret på mina armar att resa på sig när jag var barn. Ett alldeles särskilt farligt och spännande trapetsnummer var på gång, om jag gav det minsta lilla ljud ifrån mig kunde cirkusartisten tappa koncentrationen och i värsta fall ramla ner. Jag satt alltid dödstyst där framför TVn. Så stark var fiktionen, så läskigt var hotet. Inte ville jag medverka till att något hemskt skulle hända.
TVn, som om den kunde höra min tystnad...

40 år senare är det inte otänkbart att den kan det. Apparater runt omkring mig kan höra när jag är tyst och de kan höra vad jag säger. En smart högtalare till exempel, kan jag ge kommandon att spela upp det jag vill att lyssna på. Högtalarna har mikrofoner som är på hela tiden, de ska lyssna efter kodord i mina kommandon för att kunna utföra tjänsten de är programmerade till.

Jag läser i New York Times att ett gäng forskare på universitetet i Chicago nu uppfunnit ett "Bracelet of silence", ett armband av tystnad, för att den smarta högtalaren inte ska kunna höra vad som sägs i rummet hela tiden. Till exempel när de som pratar inte vill det. Armbandet ser ut som nåt som skulle passa i en science fiction film - ganska stort och klumpigt, med rader av utstående piggar. Den som bär armbandet kan trycka på en av de blå piggarna och då stör det ut avlyssningsfunktionen i den smarta högtalaren. Talet i rummet blir tyst, det enda högtalaren uppfattar är ett brus. "Nu kan vi känna oss avslappnade igen när vi pratar i närheten av en avlyssnande högtalare", säger forskarna.

Det uppstår en helt annan sorts tystnad när omgivningen får en människa att tystna.
I veckan tog den 18-åriga popstjärnan Billie Eilish emot pris för bästa utländska kvinnliga soloartist på Brit Awards i London. När hon skulle hålla tacktal tappade hon först tråden. "Jag har känt mig så hatad på sista tiden", sa hon. Hennes karriär har gått i raketfart. För två år sedan spelade hon på en liten klubb i Stockholm för ett par hundra fans, nu har hon just skrivit den nya Bondlåten och enligt Spotify har hon 60 miljoner lyssnare per månad.

Hon är enormt begåvad och kreativ. Hon kommunicerar mycket med sina fans, inte minst i sociala medier. Hon gör musik. Hatfulla kommentarer har fått henne att åtminstone tillfälligt tystna på hennes annars så roliga instagramkonto. Men vad är det som ska hatas? Vem är det som ska vara tyst? Vad behöver störas ut?

Hennes barndomsidol Justin Bieber gråter i amerikansk TV. "Billie Eilish ska inte behöva gå igenom det jag gjorde", säger han. 
Hur får man elaka röster som bara vill förminska andra att vara tysta istället? Det verkar hopplöst. Det finns inga knappar att trycka på som förvandlar hatet till brus.

Det blir aldrig tyst.