Ginna Lindberg: Allt pekar på att Trump frias

2:00 min
ANALYS. Nu inleds riksrätt mot USA:s president Donald Trump, som anklagas för maktmissbruk. Men det är inte särskilt troligt att han fälls, säger Ginna Lindberg, Ekots utrikeschef.

Vad kan vi vänta oss?

Riksrätten inleds i senatens kammare på Capitol Hill i Washington D.C.

Det är en extraordinär händelse: bara tredje gången i USA:s historia som en president ställs inför rätta.

Donald Trump anklagas för att ha missbrukat presidentämbetets makt, genom att ha pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att dra igång en korruptionsutredning mot demokraten Joe Biden. Den andra anklagelsen mot Trump handlar om att han ska ha hindrat kongressens utredning om Ukrainahändelsen.

Det vi kan vänta oss är nyheter om hur processen ska gå till och vilka regler ska gälla för riksrätten.

Trumpsidan vill ha en kort snabb process, som de hoppas resulterar i ett snabbt friande. Demokraterna vill kalla fler vittnen som kan stärka anklagelserna mot Trump.

Hur går rättegången till?

Åtalet har förberetts i ena delen av kongressen, i representanthuset. Nu flyttas frågan till nästa kammare, till senaten. Det är senatorerna som nu ska lyssna på argument från båda sidor. Riksrätten leds av chefsdomaren i HD, John Roberts.

Dag ett kan vi få tydligare besked om hur processen ska gå till – blir det en månadslång riksrätt som den mot Bill Clinton, med nya vittnen och dokument? Eller blir det en kort process, som Trumpsidan hoppas på? I så fall kan riksrätten vara över på mindre än två veckor.

Hur kommer det gå?

Allt pekar på att Trump kommer att frias. Det här är en politisk process och det är republikanerna som har majoriteten i senaten. Dessutom krävs det två tredjedelars majoritet för att kunna fälla en president.

Sen återstår det att se hur riksrätten påverkar förtroendet för Trump: kommer det att skadas, eller går han snarare stärkt ur processen, i anhängarnas ögon?

Det får vi se, men allt tyder på friande dom.