Vad gör ett konstverk till allmän egendom? Nationalmuseum låter ikoner möta samtiden.

54 min
"Inspiration - Iconic Works" är vårens storsatsning på Nationalmuseum i Stockholm. Återigen en utställning där konsthistorien speglas genom samtidskonsten. Hur lyckat det blev diskuteras i P1 Kultur.

Nationalmuseum sätter fokus på konsthistoriens ikoniska verk. Några från de egna samlingarna - andra är världskändisar och lämnar inte sina museer. Det gäller Leonardo da Vincis Mona Lisa, Laokoongruppen på Vatikanmuseet och Nefertitibysten som alla dyker upp ändå i utställningen "Inspiration - Iconic Works".  Dessutom undersöks Konstmuseets roll i konsthistorien. Mårten Arndtzén och Valerie Kyeyune Backström diskuterar utställningen. Konceptkonstens nestor Joseph Kosuth som gjort ett nytt verk på Nationalmuseum intervjuas också.

ART WASHING - DEN ALLT MER INFEKTERADE RELATIONEN MELLAN KONSTEN OCH SPONSORERNA

Art Washing är ett begrepp som blivit allt vanligare i konstdebatten. Det handlar om företag som går in som sponsorer till konstinstitutioner - och på det sättet får mycket goodwill för de investerade pengarna.
Företag som det stormat kring är oljebolaget BP, läkemedelsföretag ägda av familjen Sackler och nu Lundin Norway vars avtal med konstmuseet Astrup Fearnley inte förnyas. Vi pratar om Astrup Fearnley och fördjupar diskussionen om konstinstitutionerna har råd att vara etiska.

PER KIRKEBYS BRONSER VISAS PÅ LOUISIANA

Per Kirkeby - Bronze heter en nyöppnad utställning på Lousiana i Danmark. Och som titeln antyder fokuserar den helt på Kirkebys mindre kända bronsskulpturer som han började göra i slutet på 70-talet till följd av en kreativ kris i måleriet. David Richter har träffat Poul Erik Tøjner  som har gjort utställningen.

OBS-ESSÄN OM BEHOVET AV ETT STÖRRE ALLVAR I SAMTIDSDEBATTEN

Susan Sontag var en av USA:s mest framträdande författare och kritiker. Utöver romaner, essäer, pjäser och filmer – så skrev hon otaliga texter för tidningar och tidskrifter och axlade rollen som public intellectual, intellektuell i offentligheten. Hon var kontroversiell och kännetecknades av ett stort allvar. En seriositet som vår tid nog lider brist på. Om det skriver  författaren Lyra Koli i dagens essä.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Cecilia Blomberg