Virusormen sprider skräck i Kina – är den skyldig?

40 min
Är en kortare polisutbildning lösningen för att få fler poliser? Coronaviruset i Kina sägs komma från en kinesisk krait – men vad är det egentligen för ett djur?

Sverige behöver fler poliser, det tycker nästan alla politiker. Men bara 651 personer till polisutbildningen till vårterminen, när målet är 1045 studenter. Vad ska göras? Vi fortsätter debatten om polisutbildningen, den här gången med före detta generalkonsuln Olle Wästberg, juristen Krister Thelin och Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

Det nya coronaviruset som sprids i Kina gör många oroliga och minst 17 personer ska ha dött. Nu finns teorier om att viruset härstammar från ormar, nämligen kinesisk kobra och kinesisk krait. Men vad är krait egentligen för orm? Johan Nylander, ormexpert på Naturhistoriska riksmuseet, förklarar. Johan Bergendorff, före detta global hälsokorrespondent, hjälper oss att förklara hur rädslan kring viruset – och hur Kina försöker stoppa det. Kan det utvecklas till en ny pandemi?

Johan Björnfot, svensk hockeytränare, är på plats i kinesiska Wuhan, där kollektivtrafiken ligger nere och alla måste bära munskydd på allmän plats. Han är med på telefon och berättar om den kusliga situationen.

Dessutom: senaste nytt om spelet kring de demokratiska presidentkandidaterna, i synnerhet Joe Biden.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Minna Grönfors