Jonathan Johansson närmar sig terrordådet på Drottninggatan genom sin musik

54 min
Jonathan Johansson är tillbaka med det konceptuella albumet ”Scirocco” där han tar upp terrordåden på Drottninggatan och den i Trollhättan. Det blir också en rapport från Folk och Kultur i Eskilstuna och en intervju om nya pjäsen "Prekariatet".

Ett album döpt efter "den kvävande hetta och onda ökenvind som kommer från Nordafrika och sveper upp över Europa, och färgar alpernas vita snö brun". I den experimenterar Jonathan Johansson med en ny hårdare ljudbild, återvänder till sina religiösa rötter och försöker svara på helt omöjliga frågor som var börjar och slutar djuret i människan.

HÄLFTEN AV LANDETS MUSEER HAR SVÅRT ATT TA HAND OM SINA SAMLINGAR

En ny rapport från organisationen Sveriges Museer visar att 50 procent av Sveriges museer anger att de har dåliga förutsättningar för att ta hand om befintliga samlingar men också för att kunna samla in föremål till framtidens samlingar. P1 Kultur är på plats på Folk och Kultur för att prata med Åsa Hallén från Värmlands museum och Maria Jansén som är överintendent på Statens historiska museer.

PREKARIATET SOM TEATER

Istället för fasta anställningar har en drös tillfälliga jobb erbjudits för många i samhället. För några kanske det är en dröm att kunna flyta runt och känna sig fria. Men vår gäst Felicia Ohly undrar om det inte bara är ett nytt glorifierat proletariat med otrygga och fattiga medborgare utan socialförsäkring och pension. Hon har skrivit föreställningen ”Prekariatet”, baserad på dokumentära berättelser från dagens Malmö som har premiär på Malmö Stadsteater på lördag.

24-ÅRING BAKOM FLERA GRAMMISNOMINERINGAR

Vi möter den 24-årige musikproducenten Straynane som tog en risk och satsade alla sina kort på musiken. Idag är han nominerad till årets producent och har producerat andra nominerade artister som Z.E, Einár och Dree Low.

VIRUSRASISM

Varje vecka väljer en medarbetare på kulturredaktionen ut ett ord som sätter fingret på samtiden. Den här veckan följer Felicia Frithiof upp förra veckans ord virus med den sortens rasism som följer med virusspridningar.

NÄR VÄSTVÄRLDENS GLASHUS KRACKELERAR

I veckans sista OBS essä skriver författaren och essäisten Dan Jönsson om en ambitiös dansk bok som försöker förklara hur västvärldens ekonomiska och politiska modell, som var en självklarhet efter kommunismens fall. Har börjat skaka i sina grundvalar, åtminstone enligt vissa.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Saman Bakhtiari

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.14
  Jonathan Johansson - Tänker På Kain & Abel
  Album: Scirocco
  Bolag: Milkshake
 • 13.20
  Jonathan Johansson - 7 April
  Album: 7 April
  Bolag: Milkshake
 • 13.29
  Vesle - Issues
  Album: Katten i trakten
  Bolag: Ditto Music
 • 13.33
  Einar - Nu Vi Skiner
  Album: Nu Vi Skiner
  Bolag: Independent
 • 13.34
  Dree Low, Einar - DAG HAMMARSKJÖLD
  Album: FLAWLESS
  Bolag: Top Class Music