Levande musikarv med Kungliga filharmonikerna + Steve Reich

P2 Live: Levande musikarv med Kungliga filharmonikerna och Steve Reich
1. Kungliga filharmonikerna lyfter fram svenska skatter från förr. Solist: Roland Pöntinen, piano. Dirigent B Tommy Andersson.
a) Helena Munktell: Bränningar.
b) Ludvig Norman: Konsertuvertyr Ess-dur.
c) Adolf Wiklund: Sommarnatt och soluppgång.
d) Kurt Atterberg: Pianokonsert b-moll.
2. Steve Reich i Stockholms konserthus. Medverkande: Dahlkvistkvartetten, Kroumata, Synergy vocals och medlemmar ur Kungliga filharmonikerna. Dirigent: B Tommy Andersson.
a) Trippelkvartett (1998).
b) City life (1995).
c) Tehillim för röster och kammarorkester (1998).
Konsert 2011, Stockholms konserthus.
Information om konserterna från Stockholms konserthus:
Stort musikhistoriskt projekt
Den stora skatten av svensk äldre klassisk musik behöver göras tillgänglig. Därför har Kungliga Musikaliska Akademien tagit initiativ till projektet Levande musikarv. Tillsammans med ett antal partners är målet att höja uppmärksamheten kring den svenska musiken, inledningsvis genom att skapa en databas med all tillgänglig information kring det samlade arvet, både på svenska och engelska. Därefter planeras för utgivning av noter av olika slag och dessutom för tillgängliggörande av äldre inspelningar samt så småningom nyinspelningar av musik. Kungliga Filharmonikerna är med och firar projektet genom att lyfta fram några av våra finaste svenska verk för orkester.
Steve Reich
Triple Quartet är som namnet säger ett stycke för tre stråkkvartetter. Ett framförande går till så att kvartetten först spelar in kvartettstämma nummer två och tre, och sen spelar första stämman live (verket kan också spelas av en stråkensemble på minst 12 musiker). Musiken är i första satsen en vandring mellan ett antal harmoniska ”stationer” (e-moll, b-moll, ciss-moll och tillbaka till e-moll), den andra satsen seglar en långsam kanonmelodi fram i en kontrapunktisk miljö (barocken står närmare Reich än något annat i äldre musik), medan den tredje och sista satsen är en återkomst till den snabbare inledningssatsens karaktär. Triple Quartet från 1998 tillägnades Kronoskvartetten, som också hade beställt verket av Reich.
City Life från 1995 är Steve Reichs porträtt av sin stad, av en stad han och hans musik är intimt förknippad med. City Life är en musikalisk bild av New York, komponerat för kammarensemble och samplingskeyboards. Stadens ljud finns i musiken. Röster. Biltutor. Dörrar som smäller igen. Tunnelbanan. Hjärtslag. Båtsirener. Brandutryckningar… De fem satserna är Check it out, Pile driver/alarms, It’s been a honeymoon – can’t take no mo’, Heartbeats/boats & buoys och Heavy smoke.
Tehillim från 1981 hämtar sin titel från det hebreiska ordet för ”psalmer” – det är en tonsättning av tre psalmer – och det var det första verket där Reich lät sina judiska rötter speglas i musik. Rytmerna i musiken är också direkt härledda ur den hebreiska texten.
Musik som spelats i avsnittet
-
19.05Kungliga Filharmonikerna I Stockholm, Dirigent B Tommy Andersson - BränningarKompositör: Helena Munktell
-
19.22Kungliga Filharmonikerna I Stockholm, Dirigent B Tommy Andersson - Konsertuvertyr Ess-DurKompositör: Ludvig Norman
-
19.33Dirigent B Tommy Andersson, Kungliga Filharmonikerna I Stockholm - Sommarnatt Och SoluppgångKompositör: Adolf Wiklund