Hälsoklyftan ökar mellan hög- och lågutbildade

20 min

Hög utbildning går hand i hand med bättre hälsa och längre livslängd, och för lågutbildade är det tvärtom, det är känt faktum sen länge. Men nu visar ny statiskt att klyftan dessutom växer hela tiden. Ju mer utbildning, desto större chans till ett långt liv.

I välfärdsamhällen har man länge sökt motverka utbildningsskillnaderna med ännu fler utbildningsinsatser. Men nu publicerad forskning tyder på att den välkända klyftan inte bara består, utan till och med växer ytterligare i välfärdsstater som Sverige.

Den ökar såväl i Sverige men också på andra håll i Norden och Europa. Hälsoklyftan mellan högutbildade och de som enbart har grundskoleutbildning är nu fem år, men kommer att öka till åtta år, om trenden håller i sig enligt Denna Vågerö, professor i medicinsk sociologi. Detaljerade skillnader inom grupper av folk med olika utbildninghar också presenterats av andra forskare vid Stockhollms universitet: Den som tagit doktorsexamen har chans att länge något längre än den som enbart har en masterexamen.

På ett symposium anordnat av Kungliga vetenskapsakademien nyligen medverkade en rad internationella forskare inom områdena hälsa, befolkning och utbildning. Man söker efter orsaker till varför klyftan mellan högutbildade och lågutbildade består och dessutom tycks öka, trots att det skett stora utbildningsinsatser i olika välfärdssamhällen, t.ex i Sverige, i jämlikhetens tecken.

Diskussionen hade som en av sina utgångspunkter en demografisk studie utförd vid Max Planck Institute for Demographic Research, Rostock, Tyskland: Increasing absolute mortality disparities by education in Finland, Norway and Sweden 1971-2000, publicerad i Journal of Epidemiological Community and Health 2012.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".