Vad händer med en personliga integriteten när allt fler kräver mobilbetalning?

55 min

Från och med i fredags, den 1 februari, kan inte den som vill betala sin bussbiljett med sms vara anonym längre. För att kunna betala biljetten måste du lämna ifrån dig ditt namn, mailadress, personnummer samt kontonummer. Vad händer med den personliga integriteten då vi ingår i avtal med allt fler bolag så som parkeringsbolag och flera matvaruaffärer? Varje gång vi tar ned en app eller registrerar oss på en hemsida för att kunna genomföra sms-betalningar lämnar vi ifrån oss våra personuppgifter. Uppgifter som flera av bolagen, enligt avtalen, har rätt att ge vidare till tredje part.

 

 

Ulf Egestrand förklarar ekonomi

Det är aldrig för sent att ta tag i den egna ekonomin. Men det gäller att ha kontroll på vad man gör. Ulf Egestrand har haft ledande befattningar inom flera av Sveriges större bolag, så som SEB, Scania och Saab. Nu har han skrivit boken där han förklarar ekonomi för den mindre insatta.

Annonsörernas knep för att få oss att köpa lägenhet

Bostadsmarknaden lockar med bilder på öppna spisar och citroner i vackra skålar. Varför ser de ut som de gör och hur gör mäklarna för att få oss intresserade av den där rymliga trean med kök med balkong i söderläge och havsutikt.Plånboken har gått på lägenhetsvisning.

Expertsvar

Hur kan jag spara mina pengar om jag vill vara säker på att få dem i svenska kronor? Annika Creutzer gästar programmet och svarar på frågor om privatekonomi.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista